Yamaha XVS 125 Drag Star – Kicsit nagy

Hány köbcentis? Százszor tettük fel ezt a kérdést motorosoknak és nem motorosoknak, és kilencvenkilenc alkalommal ugyanazt a választ kaptuk: 500-as vagy talán 600-as. Az álcázás tehát tökéletes.

Alig néz ki másként az új Yamaha XVS 125, mint a nagy Drag Starok. De mire jó mindez? Minden cruiser-rajongó igazi nagy vasról álmodik, de aki még nincs 18 éves, az csak ilyenre kaphat jogosí­tványt.


1520 milliméter tengelytávval a „kis” Drag Star éppolyan hosszú, mint egy 535-ös Virago, még a tank, a sárvédí´k, az ülés, a tankra helyezett mûszerfal és a jobb oldalon egymás fölött elvezetett két kipufogó is a nagy Drag Starok formáját kapta. Sí´t, az egész mintha még kecsesebb lenne, miközben a kidolgozás ugyanolyan tökéletes, mint a nagyoké. De a megtévesztés netovábbja mégis a 125-ös Viragóból továbfejlesztett kéthengeres V-motor. Hengerei egyenként nagyobbak, mint az eddig megszokott 125-ös egyhengeresekéi. Valójában amit látunk, az nem is mind a henger. Ha közelebbrí´l megnézzük, látjuk, hogy az utolsó öt „hûtí´borda” nem más, mint egy, a hengerfej fölé csavart mûanyag makett. És ennek tetejére került még egy krómozott mûanyag doboz, ami a szelepfedelet akarja elhitetni. Jó csel!

Ennyit a show-ról. De milyen ez az egész menet közben? Helyet foglalva tényleg sokkal nagyobb motoron érezzük magunkat. A széles kormány, az elí´reszerelt lábtartók alacsony és magas pilótáknak egyaránt laza testhelyzetet biztosí­tanak. A kis erí´forrás gombnyomásra életre kel, de természetesen nem lehet olyan mélyen dobogó hangja, mint a nagyoknak. A menetteljesí­tmények szintén messze elmaradnak attól, amit egy nagy géptí´l várnánk el, viszont a megléví´ erejét nagyon egyenletesen adja le az erí´forrás, és minden kezelí´elem ugyanolyan finom járású, ahogy ezt a nagy Yamahákon megszoktuk. Nagy tengelytávja, lapos villaszöge és hosszú utánfutása ellenére könnyedén kanyarog a kis Drag Star, és a jól adagolható fék is könnyen elbánik a teletankoltan 159 kilós géppel.

Éjszakánként lassan elhaladva a diszkók és a nyári sörkertek elí´tt, igazán Marlon Brandónak érezhetjük magunkat vele. Ki hitte volna, hogy ez lehetséges 125 köbcentivel?