Villámteszt: RGNT NO.1 CLASSIC 

Egymásnak némileg ellentmond az elektromos és a klasszikus jelző, hiszen rendre a jövőt szokták megtestesíteni, és ezért futurisztikus külsejűek a villanyüzemű motorkerékpárok. A cikkben szereplő svéd gyártmány rendhagyó módon a hatvanas, hetvenes évek formavilágával ötvözi a modern hajtástechnikát.

Wolfang Streicher kizárólag elektromos rollereket és motorkerékpárokat forgalmaz Weil der Stadtban. „Teljesen fel vagyunk villanyozva, abból élünk, ami a hobbink.” Miközben ezt mondja, már nyújtja is felém az RGNT (Regent) No. 1 Classic transzponderét. Jelenleg ő az egyike a Németországban működő négy márkakereskedőnek. Idén már közel egytucatnyian lesznek.

Az RGNT egy svéd startup, amelyet Lina Kanstrup és Jonathan Aström hívott életre még 2019- ben, egy Kungsbacka nevű kisvárosban. Ma már mintegy negyven alkalmazottjuk van, az ő közreműködésükkel készülnek – tisztán kézi munka keretében – a hatvanas és hetvenes évek formavilágát idéző elektromos kétkerekűek. Terveik szerint idén ezer darabot fognak előállítani a nosztalgikus külsejű, kortalan szépségű járművekből.

Az a példány, amit nekem most alkalmam van kipróbálni, nem a „sorozatgyártásból” származik, hanem még egy előszériás darab. Ettől függetlenül, ahogy a többi, úgy ez is teljesen hangtalanul lendül mozgásba a gázkar parancsára. Csendességének titka a kerékagymotoros közvetlen hajtásban rejlik. Nincs se lánc, se fogas szíj, ami járulékos zajt keltene, még olyan elinduláskori búgás sem hallatszik, amit a villamos szokott kiadni magából. A gyorsulás lendülete meglehetősen szerény, ami annak tudható be, hogy 167 kilót kell mozgatnia a 15 LE névleges teljesítménynek.

Nagyjából hasonló méretekkel rendelkezik az RGNT, mint egy Yamaha SR500, de könnyebb és gyengébb annál. Amikor gázt ad neki az ember a közlekedési lámpa zöld jelzésére, olyan érzése támad, mintha mesterségesen vissza lenne fojtva. Harmonikusan és egyenletesen, de távolról sem robbanékonyan adja le teljesítményét a villanymotor.

A teljes cikk a Motorrevü legfrissebb, 2022/03 számában és a Laptapir.hu oldalán is olvasható! A lap megtalálható az újságárusoknál, illetve megrendelhető előfizetéssel! Utóbbival kapcsolatban további információ ezen a linken található.