Újdonság: Husqvarna Norden 901

Mindazok számára megfontolandó ajánlat lehet a Husqvarna Norden 901, akik túl extrovertáltnak találják KTM-es megfelelőjét, a Gerald Kiska által tervezett 890 Adventure-t. Amúgy nemcsak a külseje szól a skandináv jövevény mellett, hanem az is, hogy tökéletesen kipótolta a sima Adventure és annak fapadosan kemény R változata között tátongó űrt.

Nagy feltűnést keltett a 2019. évi EICMA-n a Husqvarna Norden névre keresztelt tanulmánya. Sokan szebbnek találták, mint a műszaki alapját adó KTM 790 Adventure-t, amely azóta már 890 Adventure néven folytatja pályafutását. Pontosan huszonnégy hónapnak kellett eltelnie, hogy hivatalosan is bemutatkozzék a Husky véglegesített változata. A sors iróniája, hogy éppen délen, az Azori-szigetcsoporthoz tartozó Sao Miguel szigetén került sor a premierjére. Ennek keretében személyesen is meggyőződhettünk róla, hogy sokkal kevésbé széttagolt a külseje, mint „ready to race” testvéréé, ami a túraenduró-vásárlók konzervatívabb ízlését ismerve egyáltalán nem jelent hátrányt.

Annak ellenére, hogy szinte megszólalásig hasonlít a tanulmányra a Norden 901, könnyebb felszállni rá, aminek az a magyarázata, hogy a prototípus a limitált KTM 890 R „Rally”-ból ismert, 270 mm-es rugóutú WP futóművet vette át, a sorozatgyártású változaton viszont elöl mindössze 220 mm, hátul pedig 215 mm a rugóút hossza. Erre a futóműre állítva pont a 890 Adventure (elöl-hátul 200 mm) és annak R változata (elöl-hátul 240 mm) közé esik a Norden ülésmagassága. Míg a KTM alapkivitele 830 miliméteressel készül, az R modell hátán pedig elképesztő 890 miliméteren trónol az ember, addig a Husqvarnánál 854 és 874 mm között változik az érték.

Lapunk figyelmes olvasói pontosan tudják, hogy eddig meglehetősen nagy szakadék tátongott a két közepes méretű KTM Adventure között, hisz az alapkivitel mély üléspozíciót és utcai motorokéihoz hasonló menettulajdonságokat, az R ellenben szálfatermetet és szinte kimeríthetetlen terepezési tartalékokat mondhat magáénak.

A teljes cikk a Motorrevü legfrissebb, 2022/01 számában és a Laptapir.hu oldalán is olvasható! A lap megtalálható az újságárusoknál, illetve megrendelhető előfizetéssel! Utóbbival kapcsolatban további információ ezen a linken található.