Újdonság: BMW M 1000 RR

Fajtiszta versenytechnika – de a tükrök, az indexek, a lámpa és a rendszámtáblatartó továbbra is megmarad. A verebek már azt csiripelik, hogy az M-autók mellett hamarosan megjelennek majd az M-motorok is. Függöny fel az első felvonásra: itt a 212 lóerős BMW M 1000 RR.

A sajtóanyag tanulmányozása után egyik szuperlatívuszt sorolhatnánk a másik után a vadonatúj M 1000 RR-rel kapcsolatban, de inkább mégis egy két másodperces hátránnyal kezdenénk. Pontosabban 2,101 másodperccel – hiszen amúgy is verseny módban vagyunk. Pontosan ennyivel lassabb a müncheni superbike ugyanis a házon belüli konkurenciánál – mégpedig a superbike-vb-n induló gyári versenymotornál, nem kisebb pilótával, mint az exvilágbajnok Tom Sykesszal a nyergében. Mielőtt azonban elkezdenek azon agyalni, kedves Olvasók, hogy vesznek egy „M“-et és gyorsan versenybe szállnak: az M 1000 RR-en az összehasonlításkor Markus Reiterberger, az IDM 2015- ös és 2017-es német és a FIM-Superstock-sorozat 2018-as Európa-bajnoka ült.

A dolog tehát valószínűleg nem annyira egyszerű, mint amennyire gondolnánk. A konstruktőröknek nem egyszerű a dolguk az S 1000 RR alapgéppel, ha az a szándékuk, hogy a legendás M-rövidítés pályája immár a müncheni motorkerékpár-bizniszben is magasra íveljen. Hiszen a szupersportgép 2009-es indulása óta maga a hatalom ezen a területen. Ugyanakkor minden fejlesztési fokozatnál újra és újra mérlegelni kell, hogyan finomítsák tovább a superbike-ot a versenysportra úgy, hogy eközben ne feledkezzenek meg teljesen a hétköznapi használatról sem.

Az „M“-mel – tehát egy gyárilag tuningolt motorkerékpárral – a bajorok persze számos opciót teremtettek. Olyan áron, amitől nem kell feltétlenül szívrohamot kapni. Persze a 11 900 000 Ft jóval meghaladja az S 1000 RR induló árát (6 370 000 Ft), de mégiscsak kevesebb, mint a fele a limitált (és közútra nem engedélyezhető!) HP4 Race versenymotornak, amely a maga idejében 26 000 000 Ft-ba került.

A teljes cikk a Motorrevü legfrissebb, 2020/12 számában olvasható! A lap megtalálható az újságárusoknál, illetve megrendelhető előfizetéssel! Utóbbival kapcsolatban további információ ezen a linken található.