Új fejlemény az akkumulátorok szabványosításában

Most már biztos, hogy a jövőben közösen dolgozik majd a HONDA, a KTM, a PIAGGIO, és a YAMAHA. A négy vállalat március elsején szándéknyilatkozatot adott ki, miszerint cserélhető akkumulátorok szabványosítását célzó konzorciumot készül létrehozni, most pedig alá is írták a – Swappable Batteries Motorcycle Consortium (SBMC) néven futó – együttműködés hátterét adó szerződést.

Ez bizony jelentős lépés a globális klímaváltozás elleni harcban, a konzorcium alapítótagjai ugyanis olyan közösen kidolgozott, környezetbarát, fenntartható életciklusú, rollerekhez, triciklikhez, quadokhoz, segédmotoros kerékpárokhoz és motorkerékpárokhoz telepek fejlesztését kezdhetik meg, amelyek még hatékonyabbá teszik a kis feszültségű elektromos közlekedési eszközöket, egyszersmind széles körű elterjedésükhöz is nagyban hozzájárulhatnak.

A konzorcium legfőbb szándéka, hogy megoldásokat találjon a mobilitási problémákra, azaz nagyobb hatótávolsággal, rövidebb töltési idővel, alacsonyabb üzemeltetési költséggel és fejlettebb infrastruktúrával segítse a jövő felhasználóit. Ennek érdekében négy fő célt tűztek ki:

  • Cserélhető, azonos műszaki jellemzőkkel felruházott akkumulátorok közös fejlesztése
  • A kidolgozott akkumulátorrendszerek széles körű használata
  • A közös akkumulátorok szabványosítási folyamatának végrehajtása az európai és a nemzetközi testületeknél
  • A konzorcium által kidolgozott szabvány népszerűsítése és nemzetközi szintre emelése