Tesztnapló – Tartósteszt motorjainkról

Nézzük mi történt tartós teszt motorjainkkal – Suzuki B-King, Honda CRF 250 R, Yamaha Tmax, Suzuki Bandit 1250 SA – az elmúlt időszakban.

    A Suzuki B-King székhelyét ideiglenesen Marosvásárhelyre helyezte és onnan indul uri kirándulásokra a román fővárosba valamint a Székelyföldre. Nemes nyugalommal tűri a megpróbáltatásokat, zokszó nélkül gyürve maga alá a kilométereket, eddig 8 000 et hajtott le valós műszaki probléma nélkül. Érdekes módon még a hátsó gumi is bí­rja, bár (főleg lámpától) nem egyszer szerez meglepetést egy-egy nagyravágyó grófocskának, ki sportgépe  nyergében próbál újabb babárokra törni. A lánc viszont a gondos ápolás ellenére is kezdi mutatni a fáradás jeleit, várható élettartama még 3-5 000 km.


    Királyi jogán résztvett egy lovagi tornán, ahol egy Corvett nevezetü fogattal küzdött meg egy éppen felszáradó nagyobbacska gokartpályán. A küzdelem főbb adatai: féktávon a motor nyert, kanyar bemeneti sebességben a száradó aszfalton a négykerekü. Kanyar kijáratnál az eredmény attól függött, hogy a motor pilotájának sikerült-e belül tartani a tapadási határon.

De minden jónak vége szakad egyszer, a királyi felség komótosan készülődik a visszatérésre és egy héten belül újra üdvözi alattvalóit a Budai vár környékén felállí­tott mélygarázsban.

    A Honda CRF 250 R igazán kemény bevetésen vett részt. Erős Raymund a siroki motoros hét szokásos hegymászóversenyén vett vele részt, mint a Motorrevü és a TS Integrál támogatottja. A már korábbi években is Top-ot futott versenyző az elődöntő során ismét elérte a pálya legmagasabb pontján kitűzött cél platót. A siroki rendezvények tí­z éves történetében ez volt az első 250-es gép, amely erre képes volt.


    A verseny előtti időszak korántsem volt zökkenőmentes a CRF életében, hiszen korábban egy meghibásodott teleszkópszár szimering miatt szervizbe kényszerült, onnan pedig – mint utóbb kiderült –  teleszkópjaiban több olajjal távozott, mint a gyár által előí­rt mennyiség, í­gy vissza kellett vinnünk pontosí­tani a beállí­tást. Ez egyébként elő szokott fordulni olajcseréknél, oka általában az, hogy a régi olajból több-kevesebb megmarad a teleszkópokban, í­gy azokat a gyár által megadott mennyiséggel föltöltve már túltöltik. Pár sor arról, hogyan vélekedik Raymund a CRF 250 R-ről, amelynek üzemóra számlálója jelenleg 26 órát mutat.

    A depóba visszatérve állí­tunk néhány dolgot a motoron, hiszen nem egy klasszikus krossz futamra megyünk vele: a keréknyomást 0,7-ig leengedhetjük, ennek köszönhetően nagyobb tapadást érünk el a kőtáblás részeken, de a sziklaperem még nem csí­pi ki a belsőt. Ugrató hí­ján visszaveszek a nyomófokozati csillapí­táson, (összekoppanástól nem kell tartanom), és növelem a lassí­tom a csillapí­tást, hogy a futőmű minél pontosabban lekövesse a talajegyenetlenségeket, minél többet a földön legyen, és lehetőleg ne pattogjon el keresztbe. Fellazí­tom a kuplung és fékkart, hogy a legkisebb eldőlés esetén is elforogjon a kormányon – a rajtnál kapcsolt kettes fokozat után úgy sincs már szükségem egyikre sem. Egyébként ide már illik endurós, a kormányvégre visszahajló kézvédővel jönni.

    Az első edzés futamon igencsak meglepődök/megörülök, hogy ennyire erős a kis négyütemű, a sziklaszirten egy keskeny hasadékon próbálok átjutni, ami eldob keresztbe: 92 méter körüli magasságban bedőlök. Másodszor újfent nagyon jó tempóval haladok felfele, azonban a szirt előtt nem húzódok ki eléggé jobbra, í­gy a kettős lépcsőn kell felkapatnom, ami igencsak megtöri a lendületem: újból 90 méter környékéig sikerül feljutnom.

Szerencsére a motorok apró karcolásokkal megúszták az előfutamokat, í­gy a tankoláson kí­vül nincs más dolgunk.

    Én már melegí­tem a motort, hiszen hamarosan rajtolhatok. A hegy alatt még egyszer utoljára végiggondolom a választott nyomvonalat és elképzelem a mozdulatsort. Kettesben rajtolok és maradok végig, akkor is, ha a hegy alján ledadog és kéri a hármat, ugyanis felfele nem biztos, hogy van idő a visszaváltásra, és egy apró hiba esetén elvész a fordulat és vele együtt az erő. Az első nyolcvan méter nyélgázos szakasz, megpróbálok ülve maradni, hogy a motor ne pattogjon el keresztbe, meglegyen a kellő tapadás és ezáltal a szükséges sebesség. A terméskő és a fatuskó között behúzok középre, a kőtömbök közepén haladok keresztül a szirtig. Aki ezen a részen el-elcsí­pi a gázt és elveszí­ti a lendületét, az már biztosan nem jut föl. A szirt előtt kiállok az ülésből, rövid gázelvétel után a lépcső előtt nagy gázt adok és átemelem az elejét, hogy lehetőleg ne dobjon el. Újabb bő gázzal éppen csak elérem a 97 méteres teraszt. A motor megfulladt, megpróbálom kivenni üresbe: azonnal megindul vissza, úgyhogy ráengedem a kuplungot. Nem marad más, kézzel kell feltennem a hátulját. Berúgom a kis Hondát – szerencsére könnyen indul – majd egyesben megpróbálok túljutni a két lépcsőn a cél felé. Csakhogy közben jókora szikladarabokon kellene futnom a motor mellett. Ha túl nagy gázt adok és lemaradok, akkor visszaröptetem a motort. Sokadszorra átjutok a két lépcsőn, és az első kerék szerencsére a csúcson ágaskodó terméskő felső szélének támaszkodik. ítlépek a motor túloldalára, feljebb egyenesí­tem a Hondát, hogy fogjon a gumi, és felkí­nlódom a csúcsra! A szombati versenynapon az első nekifutásra, elsőként! Az elmúlt 3 évben (amióta én erre a versenyre járok), de talán még korábban sem ért fel senki MX2 kategóriás (125 2T vagy 250 4T) motorral a siroki csúcsra.


    A Yamaha Tmaxot alig lehet kihúzni Paulovits Imre alól. Lapzártakor éppen Stuttgartban tartózkodott a lengyel és a cseh kollégákkal való megbeszélésen – természetesen a Tmaxal ment oda. Már egyszer volt az elmúlt hónapban a sváb fővárosban a maxi robogóval, í­gy annak kilométerórája már 16 600 kilométernél áll. Nem volt semmi váratlan esemény, a Yamaha lazán és megbí­zhatóan eszi a kilométereket. Az Ermax sportplexivel az autópályán jelentősen erősebb a huzat a felső testre, mint a széria szélvédővel, í­gy a motoros hosszú úon jobban kihűl, viszont ez a nyári kánikulában inkább előny. Az eredeti gumik biztosan legalább a húszezres szervizig bí­rni fogják.


A Balaton bűvöletében töltötte az elmúlt hónapot a Suzuki Bandit 1250 SA. Ötvenezer kilométeres tartóstesztjéből már csak tí­zezer kilométer van hátra, ami részben annak köszönhető, hogy kollégánk hetekig kétlaki életet élt a nyergében, hiszen minden munkanap végén Balatonfüred felé vette a Suzukival az irányt, hajnalban pedig visszatért, hiszen a szerkesztőség élete nyáron sem állhat meg. A gép a kiszámí­tható körülmények közt igen egyenletesen teljesí­tett, és az üzemanyagszint jelző is éppen kétszázhatvan kilométer, vagyis egy oda-vissza ú után szólí­tott fel tankolásra. A fékek hatékonyságáról elmondható, hogy mí­g az elsők a gyári betétek bekopása után egyre jobban fognak, addig a hátsó nyereg a csere után sem áll a helyzet magaslatán.