Technika: Jó tanácsok a benzinről

Kell-e a hosszabb nyugalmi időszakban a tankban maradt benzint különféle hozzáadott anyagokkal stabilizálnunk? De mikor és egyáltalán hogyan öregszik el a benzin? Vajon tényleg segítenek a varázskotyvalékok? És mi köze mindehhez az E-vitaminnak? Megadjuk a válaszokat – emellett elárulunk tíz megjegyzendő bölcsességet is a benzinről.

Ne áltassuk magunkat, nagyon kevés olyan motoros van, aki egész télen motorozna. Csúszós utak, fagyos hőmérséklet, sózás. Egyik sem járul hozzá a motorozás élvezetéhez, és még veszélyes is lehet. Minden évben tehát előkészítjük kedvenceinket jól megérdemelt téli álmukra, de nem árt, ha eközben ügyelünk néhány dologra. Ajánlott egy teljes átvizsgálás, nem árt elvégezni az esedékes szerelnivalókat, és akár a közelgő műszaki vizsgára is felkészíteni a járművet, hogy tavasszal az első napsugarakra rögtön kifogástalan állapotban motorozhassunk. Most jött el az ideje a fékrendszer átnézésének, az apró fényezési hibák kijavításának, az elkopott csapágyak vagy lánc kicserélésének.

A BP/Aral bochumi kutatási részlege rendszeresen vizsgál üzemanyagmintákat

Az olajcserére is érvényes: amit ma megtehetsz, ne halaszd tavaszra. Tehát nyugodtan engedjük csak le kivételesen még az olajcsere esedékes időpontja előtt az üzemi hőmérsékletre melegített olajat, hogy kimossuk a lerakódásokat és növeljük a korrózió elleni védelmet. És még? Mossuk le a motort, zsírozzuk be a láncot és amit még szükséges, javítsuk ki a fényezési hibákat, és esetleg még kezeljük le az ülés felületét. Nem hiányzik ebből valami? Persze, a jármű lelke, a motor és az üzemanyag. Mindegy, hogy két- vagy négyütemű, karburátoros vagy befecskendezéses, egy vagy hat hengere van, V4 vagy bokszer – legalább egyvalami közös bennük: üzemanyag nélkül egyikük sem megy.

A laborban és tesztjárművekben: a piaci bevezetés előtt a Liqui Moly átfogóan teszteli adalékait, például a benzinstabilizátort

A teljes cikk a Motorrevü legfrissebb, 2021/04 számában és a Laptapir.hu oldalán is olvasható! A lap megtalálható az újságárusoknál, illetve megrendelhető előfizetéssel! Utóbbival kapcsolatban további információ ezen a linken található.