Szolgáltatás: hazai újmotor-piac 2020

2020 első fele sokkolta a világ összes, nem digitális iparát, beleértve a motorkerékpárokét is. A világjárvány miatt komplett gyárakat állítottak le, megakadt az elosztás, késett a szállítás – ezek után mindenki a lehető legrosszabbra számított. Azonban annak ellenére, hogy több mint egymilliárd ember volt hosszabb-rövidebb időre otthonába zárva, nem adták fel álmaikat.

Emlékezetes év marad mindenki számára 2020. Pedig a január még éppúgy indult, mint ahogy egy évvel korábban, szinte darabra ugyanannyi motorkerékpárt adtak el a kereskedések. Pont így zajlott ez februárban is. Márciustól azonban felfordult az életünk. Kihirdették a vészhelyzetet, bezártak az iskolák, lezárták a határokat, jöttek a nyitvatartási és kijárási korlátozások, betiltották a tömegrendezvényeket, törölték vagy elhalasztották a motorversenyeket és hát a motoros találkozókat is. A harmadik havi forgalomba helyezéseken ez még nem látszott, április és május azonban egyaránt 20%-os visszaesést hozott 2019-hez képest, ugyanakkor – ha csak néhány darabbal is, de – még így is felülmúlta a 2018-as adatokat. Júniusban sorra nyíltak meg a határok, lazítottak a szabályokon, megindult az élet.

Ezzel együtt megugrottak a motoreladások is, ebben a hónapban 154-gyel többet regisztráltak, mint egy évvel korábban. Júliusban volt ugyan egy kis megtorpanás, de az év második felében hónapról hónapra dőltek meg a tavalyi számok, decemberben éppenséggel 66,3%-kal több motort vettek, mint 2019 utolsó hónapjában. Az év így pozitívan zárult, 4292 darab motorkerékpár- regisztrációval – a rendszámos, azaz 50 cm3 feletti motorkerékpárok, robogók, ATV-k és mopedautók számítanak ide –, 5,2%-ot növekedett a magyar piac, miközben személyautóból 19%-kal, azaz majdnem egyötödével kevesebb fogyott, derül ki a DATAHOUSE adataiból.

A teljes cikk a Motorrevü legfrissebb, 2021/03 számában és a Laptapir.hu oldalán is olvasható! A lap megtalálható az újságárusoknál, illetve megrendelhető előfizetéssel! Utóbbival kapcsolatban további információ ezen a linken található.