Portré: Sebestyén Péter – Aranyfiú

Olyan szőke srác, aki küllemével és jellemével mindenkit levesz a lábáról. De Sebestyén Péterben hatalmas tehetség is rejlik, ami valamikor a legnagyobbak közé is eljuttathatja


    Tiszacsegén sok vérpezsdí­tő versenyt láttam az évek folyamán. Egy mégis különösenemlékezetes maradt. Egy robogó futam volt, ahol egy kilenc éves kisfiú az öt kör alatt majd egy fél kört vert az egész mezőnyre. Persze azonnal jöttek az okosok: nem művészet, hiszen negyven kilóval könnyebb a felnőtteknél. Tényleg? Akkor miért ő volt az összes kategóriában az egyetlen magyar versenyző, aki ugyanúgy mandí­nerként használta a buszmegálló járdaszegélyét, mint az országúi versenyek osztrák királya, Martin Loicht, és ezáltal csak ebben az egy kanyarban vagy egy másodpercet nyert a többiekkel szemben? Engem legalábbis meggyőzött a kisfiú, és innentől figyeltem az összes versenyén, ha jelen voltam. A kis srác elkezdett nőni, de még nagyobb tempóban nőtt a tudása. Annyira, hogy másokat is meggyőzött. Böröczky Pepi szokásos rajongásával elmesélte a MotoGP depóban Harald Bartolnak, a KTM versenyigazgatójának, mekkora magyar tehetséget ismer. „Akkor jöjjön el a Salzburgringre, adunk neki motort,” felelte rá Bartol, aki mindig arról álmodik, hogy egyszer a jövő Rossijára bukkan.

    Pepi büszkén mesélte, hogy milyen lehetőséget szerzett, engem kértek meg, hogy telefonáljam le a dolgot:

– Hova akarjátok meghí­vni?

– A Salzburgringre, az IDM futamra. Szoktunk a Nemzetközi Német Bajnokságon új pilótákat próbálni.

– De hát ez lehetetlen, mert a gyerek csak 12 éves!

– Ja, azt nem mondta a Pepi. De gyertek el, hagy ismerjük meg.    El is mentünk, Dorothea Etschmann, aki a KTM Junior csapatot irányí­totta, csak annyit jegyzett meg: „Nagyon aranyos kissrác. Nem is tudom róla elképzelni, hogy keményen tudja húzni a gázt.” De aztán azonnal adott egy jelentkezési í­vet a MotoGP Rookies Kupára, és annak alapján meg is hí­vták Petit a valenciai válogatásra. És ott meggyőzte Harald Bartolt, Alberto Puigot és Gustl Auingert. Legfiatalabb résztvevőként beválasztották a világszerte több mint 1400 jelentkezőből kiválasztott húsz fiatal közé, aki indulhatott a Rookies Kupa első évében. Soha nem fogom elfelejteni, ahogy Peti négy kör alatt egy célegyenest vert rá Robin Lí¤sserre, aki abban az évben a KTM gyári pilótájaként megnyerte a német bajnokságot.


    Két szezont versenyezhetett Peti a Kupában. Nem volt két felhőtlen év, de ezalatt a két év alatt a kisfiúból egy komoly nagykamasz lett, aki nemcsak megnőtt, de érett is, és rengeteget fejlődött. Ha nem is jött ki mindig úgy a lépés, ahogy megálmodta, megvoltak a Kupa fénypontjai is: amikor az első évben a Sachsenringen simán le tudta követni Johann Zarcot, a későbbi Kupagyőztest, és az ötödik helyre kvalifikálta magát, vagy egy évvel később Mugellóban, amikor a zuhogó esőben megszerezte a pole pozí­ciót. Vagy Doningtonban, amikor az élbolyban csatázott, szintén az esőben.

    Az Alpok-Adria Bajnokságon viszont kijött a lépés. Ebben az évben a második futamtól ő volt az egyetlen, aki Gebriele Gnani tempóját tudta követni, és ha nem volt műszaki gondja, általában másodikként is ért célba, í­gy másodikként végzett a Bajnokságon is, és meghí­vót kapott az Európabajnokság fináléjára Albacetébe.


Az Alpok-Adria Bajnokságon peti még az egykori vb-menő, Babriele Gnaninak is megnehezí­tette a dolgát

    De hogyan tovább? „Több komoly csapat érdeklődik irántam. Szeretném jövőre valamelyik magas rangú nemzetközi sorozatban folytatni, a végső célom a világbajnokság.” Ezt a célt már nagyon régen kitűzte magának. Röviddel azután, hogy hatéves korában Talmácsi István felültette egy Yamaha PW-re, majd javasolta apjának, hogy versenyeztesse, mert nagyon tehetséges. Azóta a nagy példaképből, Talmácsi Gáborból nemcsak barát lett, aki minden Rookies Kupa versenyt végigizgult a boxutcából, hanem egy támogató, aki Petinek tanácsokat adott, és sok kaput megnyitott neki a GP depóban is. De ez nem volt másként Tóth Imrével sem, aki befogadta csapatába, ahol minden versenyen gondoskodtak róla, és ahol mindenki kedvencévé vált. Mert tehetsége és természete miatt mindenki az aranyfiú látja benne, akiben egyre jobban csillog az arany. Pedig még mindig csak 14 éves.