Összehasonlító teszt: Yamaha MT-09 régi vs. új

Annak idején bombaként robbant be a piacra, és igen látványos értékesítési rajtot vett a Yamaha MT-09. De aztán hamar kiderült, hogy lenne mit javítani a menettulajdonságain. Lássuk, levetkőzte-e elődje hiányosságait a 2021-es modellévi változat!

Nem számított a típus erősségének a kimagasló kanyarstabilitás és a semleges kanyarvételi viselkedés. A 2017-es modellfrissítés eredményeként javult ugyan a gázadási reakció, és feszesebb lett a futómű, alapvető karakterét azonban megőrizte az MT-09 (főleg, ami a futóművet illeti). Az elmúlt években egyre jobban elhúztak tőle a versenytársak, az utóbbi időben pedig már annyira leszakadt tőlük, hogy rendre csak az utolsó helyen végzett az összehasonlító teszteken. Belátta a Yamaha, hogy tennie kell valamit. Következésképp gyökeres megújítást vitt véghez, szinte mindent módosított és tökéletesített, amit csak lehetett. Alig akad olyan részlet, amihez ne nyúlt volna hozzá.

Jelen cikkünkben azt vizsgáljuk, vajon mennyire érezhető e változtatások hatása. Hogy egyértelmű legyen a válasz, az előző kiadást hívtuk segítségül. Az biztos, hogy a megújult MT-09-en lazább az ülőhelyzet. Nem olyan supermotósan, annyira a kormányra terhelve ül rajta az ember, mint az elődjén. Több hely áll a rendelkezésére, és egyúttal kellemes elrendezésű lábtartóknak örvendhet. Ez utóbbiak, akárcsak maga a kormány, állítható kivitelűek.

Az ergonómia tehát rendben van, ami eleve jó kiindulási alap. Az eddig megszokottnál picivel tovább kell nyomva tartani az önindító gombját ahhoz, hogy munkához lásson a háromhengeres motor. Új kipufogódobon keresztül engedi ki a szabadba elégetett gázait, méghozzá nem úgy, mint eddig, vagyis egy darab oldalt kivezetett, hanem két, lefelé néző nyíláson át. A kuplung könnyen működik ugyan, de szokatlanul későn kezd fogni, és meglehetősen elmosódott a nyomáspontja.

A teljes cikk a Motorrevü legfrissebb, 2021/09 számában és a Laptapir.hu oldalán is olvasható! A lap megtalálható az újságárusoknál, illetve megrendelhető előfizetéssel! Utóbbival kapcsolatban további információ ezen a linken található.