Összehasonlító teszt: Középkategóriás naked bike-ok

A hármas szám mágikus erejének ismeretében cseppet sem meglepő, hogy háromhengeres újdonsággal próbálnak szerencsét az angolok a kéthengeresek uralta középkategóriában.

A tesztben szereplő motorok:

KAWASAKI Z650

TRIUMPH Trident 660

YAMAHA MT-07

Teljesen átszövi az életünket a hármas szám. Elég, ha csak olyan meghatározó hármas csoportokra gondolunk, mint az anya, az apa és a gyermek, a reggel, a dél és az este, vagy akár az atya, a fiú és a szentlélek. De említhetnénk a három magyar igazságot vagy a mesékre jellemző három kívánságot is. Vajon a motorkerékpárok világában is ilyen erős e szám jelenléte?

Azt már régóta tudjuk, hogy sok előnyük van a két- és a négyhengeres motorok közötti arany középutat szemléltető háromhengeres hajtóműveknek, mert ideálisan ötvöződik bennük előbbiek karaktere és nyomatéka, valamint utóbbiak kifinomult működése és pörgőssége. Mindez ráadásul rendkívül szórakoztató formában. A kisebb géposztályokban eddig érthető módon az olcsóbban előállítható kéthengereseket részesítették előnyben a gyártók a soros négyhengeresek helyett.

A valamivel költségesebb háromhengeresekkel csak a magasabb kategóriákban (Yamaha MT-09) vagy a prémiumigényű gyártóknál (MV Agusta, Triumph) lehetett találkozni. Ennek mostantól vége, mert piacra került a Triumph Trident 660, amely a megfelelő hengerszám mellett kipörgésgátlót és menetprogramokat is kapott.

Minőségi kidolgozását látva nem is sejteni, hogy Thaiföldön készül, a gyártó ottani üzemegységében. Sugárzik róla, hogy bár a középkategória képviselője, távolról sem kíván középszerű lenni. Tesztünkön két bevált és népszerű típus, a Yamaha MT-07 és a Kawasaki Z650 legújabb kiadásával mérte össze a tudását. E két japán modell nemcsak szerény méreteinek és mintaszerűen kis tömegének (Kawa: 188 kg, Yamaha: 184 kg), hanem sok szempontból meggyőző kéthengeres motorjának és előnyös menetdinamikai adottságainak is köszönheti sikerét.

Bár mozgalmas külseje miatt nem feltétlenül számítana rá az ember, a motorozás kivételesen egyszerű, problémamentes módját kínálja a felhasználóknak a Kawasaki. Kiszámítható lényével tapasztalt és kezdő felhasználók széles körének igényeit elégíti ki. Bárki nyugodtan a hátára pattanhat, garantáltan nem lesz része kellemetlen meglepetésekben.

A teljes cikk a Motorrevü legfrissebb, 2021/07 számában és a Laptapir.hu oldalán is olvasható! A lap megtalálható az újságárusoknál, illetve megrendelhető előfizetéssel! Utóbbival kapcsolatban további információ ezen a linken található.