Összehasonlító teszt: Elektromosok napjainkban

A motorozás esszenciája a helyváltoztatás, a haladás felett érzett öröm. Két kerék és egy motor. Vajon ez ak­kor is működik, ha az erőforrást áram hajtja?

Az elektromos hajtású motorkerékpá­rok már a klímatüntetések előtt is iz­galmas témát jelentettek kocsmák­ban, különböző fórumokon és benzingőzzel átitatott beszélgetésekben. Ebben a felfoko­zott vitában mi nem végzünk misszionáriusi tevékenységet, és ökológiai mérlegeket sem szeretnénk felállítani, hiszen valójában egyik fajta hajtómű sem klímasemleges. Gyakornoki projektünk céljául egyszerűen egy állapotfel­mérést tűztünk ki. Ki akartuk deríteni, hogyan állunk manapság az elektromos hajtású mo­torokhoz, érzelmileg és fizikailag egyaránt. Va­jon lehetnek tényleg alternatívák? Vagy ör­dögtől való dolgok, amelyektől senki se vár­jon világmegváltást? Lényegében azonban az volt a kérdés: vajon az újfajta hajtómű betöl­ti-e a motorozás misszióját, örömet jelent-e a helyváltoztatás ezen formája. Ezenkívül az öt jármű mindegyikének többé-kevésbé hétköz­napi kihívásokkal kellett szembenéznie. Me­lyik motort nézik meg a legtöbben? Melyik a leggyorsabb? Melyik a leghalkabb? És vajon melyiket lehet a legkönnyebben tolni, ha el­sötétül a kijelző? A következő oldalakon a megszokottól kissé eltérő összehasonlító tesz­tet olvashatnak.

Ebben az összehasonlításban az Esse Esse 9 a legfelnőttesebb motorkerékpár. Gyakorlatlan szemmel talán csak második pillantásra vennénk észre az elektromos hajtást és a nagy akkumulátort. Azt viszont bárki rögtön érezheti, ha ráül, hogy bizony itt egy jókora naked bike-kal van dolga. A maga kereken 270 kilogrammjával a látványra könnyűnek tűnő motor a tömeget tekintve a nehéz túraendurókkal és túragépekkel van egy súlycsoportban. De persze ha már gurul, akkor szinte meg is feledkezünk erről (ebből a megállapításból is látszik, hogy az elcsépelt frázisok az elektromos motorokra éppúgy alkalmazhatók). Kis idő elteltével maradnak a jellemző motoros élvezetek – úgymint a kanyargás, a menetszél és persze az elképesztő gyorsulás.

A teljes cikk a Motorrevü legfrissebb, 2020/06 számában olvasható! A lap megtalálható az újságárusoknál, illetve megrendelhető előfizetéssel! Utóbbival kapcsolatban további információ ezen a linken található.