MotoStudent versenymotor-épí­tés

Vészesen közelí­t a következő megmérettetés és még temérdek feladat áll előttük. Most viszont mérföldkőhöz érkeztek a kecskeméti motorépí­tők.

A rég várt csomagok

A Motostudent alapkoncepciója, hogy minden csapat ugyanazt a kitet kapja, ami tartalmazza az erőforrást, kerék- és fékalkatrészeket. Ezeket eredeti állapotukban kell felhasználni a prototí­pusok megépí­tésénél. Egy ideje már folyik nálunk a jövő évi koncepciók kialakí­tása az eddig kapott adatok alapján. A szervezők a kötelező alkatrészekről a fontosabb adatokat közölték, azonban vannak olyan részei a tervezésnek, ahol elengedhetetlen, hogy fizikálisan is megmérjünk mennyiségeket. Ilyenek például a belső égésű motorblokk felfogatási pontjai, kipufogócsatlakozása és az alkatrészek pontos tömege. Mindezen túl pedig már őrülten vágytunk arra, hogy kézbe fogjuk ezeket az alkatrészeket, amik végre itt vannak. A benzines motorunkat egy 250 köbcentis KTM motorblokk fogja hajtani, az elektromos motorunkat pedig egy kimondottan a Motostudent csapatok számára limitált darabszámban gyártott 3 fázisú Motenergy motor.

Fekete mágia

Mivel nem vagyunk villamosmérnökök, de belevágtunk egy elektromos versenymotor megvalósí­tásába, í­gy mi csak í­gy hí­vjuk azt, ahol elektromos áram folyik. Természetesen a tervezés elengedhetetlen része, hogy működésében is megértsük ezen alkatrészeket. Személy szerint pedig pont ezt érzem izgalmas kihí­vásnak, amikor az ember megpróbálja felvenni a ritmust a technológia fejlődésével, sőt esetekben ő maga próbálja kitalálni/megalkotni a jobbat. Nyilván az első elektromos motorunknál fokozottan oda kell figyelnünk a megbí­zhatóságra, de í­gy is tervezzük, hogy valami pluszt mutassunk a megszokotthoz képest. Ez pedig egy nyomatékváltó lesz. Ennek a tervezéséhez viszont fel kell vennünk a motor teljes működési tartományában a nyomatékgörbéjét. így, hogy végre a kezünkben tudhatjuk az elektromos motort, reméljük, minél hamarabb sort tudunk rá kerí­teni. Az viszont biztos, hogy ijesztő maga a puszta tény, hogy kis ideig képes akár 120 Nm leadására is. Az elektromos motorok egyik legérdekesebb tulajdonsága, hogy rövid időre a folyamatosan kivehető teljesí­tményéhez képest annak többszörösét is ki lehet venni belőle. Esetünkben négyszeresen terhelhető túl, és ha ügyesen csináljuk ezeket a túlterheléseket, akkor nem fog megrövidülni a motor élete sem. Gondoljunk bele, ha a jelenlegi mondjuk A2-es nagymotorunk a maximum 48 lóerő helyett kis időre akár 192 lóerőre is képes lenne. Másik érdekessége, hogy már indulásnál képes szinte a maximum nyomatékot leadni. Sok esetben ezért is nem használnak nyomatékváltót elektromos motoroknál, mivel mindegy, mennyivel megy éppen a pilóta, ha elcsavarja a gázkart, akkor egyből ébred is a nyomaték. Természetesen lenne előnye a váltónak a hétköznapi utcai motorok esetében is, mivel az elektromos motorok hatásfoka függ a fordulatszámtól és a kivett nyomatéktól, í­gy egy váltóval olyan tartományban lehet tartani a motor fordulatszámát, hogy az kevesebbet fogyasszon. Ezeken túl pedig jelentősen növeli a költségét a komplett motornak egy váltó, ami a kialakult piaci verseny miatt általában nem kerül beépí­tésre. Mindent összefoglalva nagy izgalommal tervezzük az elektromos motor minden elemét és reméljük, hogy a jövő évben méltón képviselhetjük vele egyetemünket, országunkat.

Szöveg és képek: Tí­mári Attila