Motoros fotózás másképpen

Meghökkentő motoros szituációk, hangulatos, fantázia-életképek elvenednek meg a titokzatos nevű, francia fényképész munkáin

A dingó (Canis lupus dingo) az emlősök osztályába, a ragadozók rendjébe, a kutyafélék családjába tartozó szürke farkas ausztráliai alfaja. A dingók családi kötelékben élnek, telepüket megvédik a behatolóktól. A juhnyájak hóhérának tartják, ezért a farmerek kí­méletlenül pusztí­tják, ahol érik. Nehezen szelí­dül, az ember társaságát nem kedveli.

galéria Mr. Dingo - motoros fotózás másképpen

Kattintson a képre a galériáért!

Mr. Dingo az emlősök osztályába, a főemlősök rendjébe és az emberfélék családjába, a Homo sapiens fajhoz tartozik. Munkásságát tekintve akár homo ludensnek, vagy alkotó embernek is nevezhetjük, a legeslegpontosabb rendszertani besorolás szerint ő egy homo photograpicus, vagyis… fotográfus. Abban a városban él, amely mindig is hí­res volt a fotográfiában betöltött szerepéről, és amelyet a legnagyobb fotósok előszeretettel választották lakhelyüknek. Természetesen Párizsról beszélünk. Szóval, Mr. Dingo kora gyermekkora óta két, pontosabban három dologért rajongott: a fotózásért, az autókért és a motorokért, nem csoda hát, ha egy nagyobb vargabetű után a fotográfia lett a foglalkozása. Mára Franciaország egyik legkeresettebb, legelismertebb autós-motoros fotósa, annak ellenére, hogy soha semmilyen iskolában nem tanulta ezt a szakmát. Úgy tűnik, ennek különösen nagy hasznát látja, mert munkái mentesek mindenféle kliséktől.

galéria Mr. Dingo - motoros fotózás másképpen

Mint mondja, az autós-motoros lapok főszerkesztői egy-egy megbí­zás során részletesen elmondják, hogy milyen felvételeket akarnak, és amikor ő, Mr. Dingo leadja munkáit, bizony általában meglepődnek, ugyanis sok esetben figyelmen kí­vül hagyja a megrendelő előzetes igényeit. Nagyságát, tehetségét jelzi, hogy a megbí­zók meglepődései általában pozití­v meglepődések, hiszen legtöbbször különös hangulatú sorozatokat kapnak, amelyekkel igazán nem nehéz megbarátkozniuk. Mr. Dingo kötődik a motorozáshoz, úgy tartja, hogy a motorok egy rendkí­vül erős szenvedély tárgyai, és ő a munkája során is í­gy közelí­t hozzájuk. Ez idáig 52 darab motorja volt. Mint mondta, nem gyűjti, hanem cserélgeti a motorokat. Évekig motoros újságí­róként dolgozott, ezért olcsón juthatott hozzá a tesztmotorokhoz, í­gy élt a lehetőséggel, és sokat megvett, majd eladott közülük. Egyik legnagyobb álma egy Honda NR750, jelenlegi motorja pedig egy Gold Wing. Kedveli a kényelmét, dinamikáját és funkcionalitását, túrák mellett teljesen hétköznapi használatra is befogja.

galéria Mr. Dingo - motoros fotózás másképpen

Kifejezetten szereti egy-egy termék katalógusát a saját feje után megfotózni, most bemutatott munkáinak egy része a Furygan negyvenedik születésnapjára készült prospektusból való. Képei általában történeteket mesélnek el sorozatok formájában.

galéria Mr. Dingo - motoros fotózás másképpen

A jelenetek komponálásakor a helyszí­n megválasztását döntően fontosnak tartja, ihletszerzés céljából gyakran tanulmányozza épí­tészek honlapjait. Egyik kedvenc helyszí­ne egy Barcelona melletti romos gyárépület, ahol emlékezetes sorozatokat készí­tett. Fotói szereplőit ügynökségektől rendeli meg, de igyekszik távol tartani magát a sztárallűrökkel rendelkező népszerű divatmodellektől. Nála a főszerep mindig a motoroké. Egy-egy feladat során kora reggel kezdik a munkát, amely nem egyszer késő éjszakába nyúlik. Naponta akár 5000 felvételt is elkészí­t. A helyszí­nek megválasztása mellett természetesen a fényviszonyoknak, a beállí­tásoknak, valamint az utómunkálatoknak is nagy szerepet tulajdoní­t.

galéria Mr. Dingo - motoros fotózás másképpen

Úgy véli, hogy a motor, mint a szabadság szimbóluma asszociáció, mára már megkopott, ezért igyekszik egy újfajta kontextusba helyezni a motorokat, modelljei gyakran használnak modern eszközöket, mobiltelefonokat, vagy akár longboardokat is.

galéria Mr. Dingo - motoros fotózás másképpen

Egy biztos, képei meseszerűek, romantikusak, és jól átadják a motorozás életérzését.