MotoGP08 – Légy világbajnok!

Előző cikkünkben egy vérbeli őrületet, az extrém Pure-t mutattuk be olvasóinknak, most azonban már egy kőkemény szimulátor, a MotoGP 08 kerül terí­tékre, a játék, amelyben mi is világbajnokok lehetünk. Sisak, kesztyű a helyén, a pálya csak ránk vár.

Cikkünkben egy valódi szimulátort mutatunk be olvasóinknak, egy olyan programot, amely talán azoknak is érdekes lehet, akik amúgy nem nagyon szoktak videojátékokkal foglalkozni. A MotoGP 08-ról már a cí­me is elárulja, hogy a motorosok „száguldó cirkuszában” vehetünk részt, méghozzá a 2008-as idényt játszhatjuk végig virtuális környezetben. A program hátteréről annyit érdemes tudni, hogy a japán székhelyű Capcom adta ki, szinte minden létező platformra, és a kora, illetve cí­me ellenére ez a legfrissebb MotoGP-játék. A következő epizód, amely a MotoGP 09/10 névre hallgat majd, csak jövőre jelenik meg. Az általunk tárgyalt verzió még 2008 őszén látott napvilágot, Xbox360-ra, PS3-ra és PC-re – ez utóbbi esetében a gépigény az aktuális középkategóriának felel meg.


A bevezető után lássuk magát a játékot. A program a 2008-as MotoGP-szezont „dolgozza fel”, és a korábbi epizódokkal ellentétben már nem csak a 800 köbcentis, de a 125-ös és 250-es gépek is helyet kaptak a felhozatalban, ezzel szí­nesí­tve a palettát. De nem csupán a motorok terén „hiteles” a program, hiszen a tavalyi idény összes csapata, pilótája és versenyhelyszí­ne helyet kapott a programban – tehát az új katari és a módosí­tott indianapolisi aszfaltcsí­kon is kipróbálhatjuk magunkat. Ezen a ponton egyébként nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy az évnek köszönhetően megtalálható akkor még a nyolcadliteresek mezőnyében induló Talmácsi Gábor, sőt, még a 250 köbcentis kategóriában versenyző Team Tóth is fellelhető a résztvevők között.

Bár ezzel a felütéssel indí­tottuk cikkünket, de a MotoGP 08 amúgy nem csak a szimulátorfanatikusok számára lehet kiváló szórakozás. A program egy tutorial pályával indí­t, ahol a rendszer felméri a képességeinket, és ez alapján sorol minket a három kategória, az arcade, az advanced és végül a simulator egyikébe. Az első kategória féktelen száguldást rejt, tehát még ha szarvashibát követünk is el, akkor is a pályán maradunk. Az advanced már keményebb dió, de még itt is akad segí­tségünk bőven, mí­g a simulator mód már kőkemény motorozás, ahol lényegében minden úgy működik, mint ahogyan az életben elvárható lenne. Ha itt akarjuk próbára tenni a képességeinket, igencsak észnél kell lennünk, hogy mikor nyúlunk a fékkarhoz és mikor adunk még egy kis gázt a vasparipánknak.

Szimulátorok MotoGP 08

A szintfelmérést követően jutunk el a játék menüjébe, és itt választhatunk az egyes módok között. Indí­thatunk karriert, ahol saját magunkból faraghatunk világbajnokot, aztán van még a challenges opció, ahol egy adott kört kell teljesí­tenünk nehezí­tett körülmények között. Ezenfelül bármelyik kedvencünk bőrébe bújva részt vehetünk a világbajnokságon, indulhatunk teljesen arcade, chechkpointos versenyeken (ilyenkor az ideális í­vet követve kell minél hamarabb célba érnünk), sőt, az internetre csatlakozva másokkal is összemérhetjük a képességeinket. Az általunk legjobbnak tartott opció természetesen a karrier mód, ahol névtelen újoncként lépünk a porondra, valamelyik gyengébb istállónál, kezdésnek a 125 köbcentis kategóriában. Innen kell majd egyre feljebb verekednünk magunkat, egészen a MotoGP világbajnoki cí­méig. Ebben a játékmódban nem csak versenyezni lesz lehetőségünk, de a motorunk egyes paramétereit is állí­tgathatjuk majd, sőt, bizonyos képességeiben (végsebesség, gyorsulás, tapadás, fékerő) még tuningolhatjuk is majd a gépeinket – ehhez persze eredményesen kell versenyezni, ugyanis a fejlesztés csak az egyes megmérettetéseken gyűjtött pontok felhasználásával lehetséges.

Szimulátorok MotoGP 08

Mint minden játéknál, itt is számí­t a grafika. Bár a program külalakjából azért már látszik, hogy több mint egy éve érkezett a piacra, a MotoGP 08-nak még í­gy sincs oka szégyenkezni, hiszen megfelelő hardverek birtokában igen szép látványt varázsolhatunk a monitorunkra (konzolon pedig alapvetően jól néz ki a megjelení­tés, főleg ha HD tv-n van szerencsénk kipróbálni). Itt érdemes megemlí­teni, hogy az egyes versenyekre az időjárás is befolyással van, azaz a játékba ügyesen beleprogramozták a változást, í­gy hol verőfényben, hol ködben, hol szakadó esőben kell majd helytállnunk a pályákon.

Szimulátorok MotoGP 08

Mindent egybevetve a MotoGP 08 igen korrekt kikapcsolódást nyújt, hiszen felépí­tésének köszönhetően egyszerre igyekszik kielégí­teni a féktelen száguldozásért és a kőkemény szimulációért rajongók igényeit. Minden csak azon múlik, hogy miképp szeretnénk játszani. Ezenfelül mindenképpen meg kell még emlí­teni a játék hitelességét is, ami nem csak a szimulációban érhető tetten, de a MotoGP 2008-as szezonjának tökéletes lemásolásában is. Ha tehát élünk-halunk a 800 köbcentis gépszörnyviadalért, ennél keresve sem találhatnánk jobbat.