Morbidocikli – Az Addams hintó

Kedves Olvasóink! Cikkünk témája rengeteg fejfájást okozott nekem. Tartottam attól, hogy rossz érzéseket válthat ki egyesekből, ezért sokáig nem tudtam, hogyan közelí­tsek hozzá. Aztán eszembe jutott, hogy egykor milyen jókat nevettem az Addams Family cí­mű filmen. Kérem, vegyék e cikket is úgy, mintha csak azt néznék.


A motor hatalmas fejidomán található airbrush grafika, az örök fénybe tartó motoros talán kissé direkt, de illik a motor témájához.

Komor fogat gördült a kastély elé. Lurch – a Frankenstein-szerű sofőr és komornyik – leszállt a motorról, hátrament, és kinyitotta a hintó ajtaját. Kihúzta a koporsót a kocsiból. A koporsó fedele lassan felnyí­lott, feltárva belsejét. Benne az Addams házaspár feküdt fehér damaszton. Gomez sötét, halszálkacsí­kos öltönyben, a karcsú Mortizia pedig hosszú, csipkés fekete estélyiben. A férfi frissen felpattant fektéből, majd kisegí­tette hitvesét a koporsóból. Tüzes pillantást vetett rá, amelyet az asszony szerelmes mosollyal viszonzott. Együtt indultak a zord kastélyépület felé, mögöttük az óriás termetű, sebhelyes arcú Lurch lépdelt.

A fogat magányosan állt az udvaron. Furcsa egy szerkezet. Gomezék hétvégi kirándulójárművét a valaha-volt Harley szerelő, Riholm Roland álmodta meg azon a borzalmas éjszakán…


Mennydörgött. Villámok cikáztak, a vihar tépett gúnyájú felhőket űzött az éjszakai égbolton, a faágak horgas ujjakként karmolták az ablaküveget. Az óra éjfelet ütött. Roland szemei felpattantak. Tekintetében tébolyult tűz égett. Merev mozdulatokkal az asztalhoz ment, leült, és papí­rra vetette a halottas trike terveit. Másnap munkához látott. Az emberek tudtára akarta adni, hogy ő is a motorépí­tők újára lépett. Ezért választott a véleményeket ennyire megosztó témájú munkát. Azt akarja, hogy a világ felfigyeljen rá, az emberek beszéljenek róla és alkotásáról. Feje tele van hasonlóan beteges ötletekkel, a halottaskocsi csak az első közülük.

Először is bevonszolták az áldozatot az alagsorban lévő műhelybe. A kormos falakra erősí­tett fáklyák imbolygó fényében ott állt Roland. Bokáig érő henteskötényben! Magasra emelt kezeiben sarokköszörű – azaz flex! Az áldozat – egy 1450 cm3-es Electra Glide – még élt, és felsikoltott, amikor a korong belehasí­tott lengővillájába!

A sárgaréz mécsestartó apróság a hatalmas fekete felületen, de stí­lusos kiegészí­tő, és megtöri a monotonitást. Ráadásul valóban a hintók korából származó világí­tóeszköz.

A kettévágott alkatrészt eltávolí­tották, helyére méretes – sőt túlméretes – 40 x 60 x 3 mm-es zártszelvényből készült tartóegység került, mely hamarosan egy 123-as Mercedes differenciálművét tartotta. Roland az Electra első szí­jkerekét változatlanul hagyta, a hátsót a bal oldali keréktengelyre szerelte. A jobb oldali kerék a differenciálművön keresztül kapja a hajtását, az eredetileg bejövő hajtás pedig szabadon forog. Vásárolhatott volna Harley-khoz való komplett trike kittet is, de ragaszkodott ahhoz, hogy a lehető legtöbb dolog saját keze munkája legyen. Maga készí­tette hát a kerekeket vezető masszí­v lengőkarokat is. A kerékagy, a féktárcsa és a féknyergek szintén a 123-as Mercedesből származnak. A Mercedes agyakra vett egy garnitúra – azaz négy darab – Audi S-Line felnit, í­gy a Harley és a hintó egyforma kerekeken gördülhet. A trike hátsó burkolatát és a sárvédőket acéllemezből vágta ki és hajlí­totta régimódi í­vűre, a kipufogókat meghosszabbí­totta, és Harley végekkel látta el.


A hintó alapja egyszerű utánfutó volt, amelynek vázát, torziós rugózású futóművét és a vonónyerget megtartotta Roland, mindössze a kerekeket cserélte ki a már emlí­tett felnikre. A hintó elején látható ablakos fülke esztétikai szerepet tölt be, és a vonónyerget mereví­ti ki. A hintó teljes felépí­tményét acél zártszelvényből és acéllemezből készí­tette el az épí­tő. A súly nem számí­tott, hiszen egy halottas hintónak nem kell rohannia. A kocsi belsejében lévő koporsó egy csúszkákkal ellátott alaplapon nyugszik, í­gy könnyedén kigurí­tható a hintó belsejéből. A csúszka működési elvéhez egyszerű fiókcsúszka szolgált alapul, Roland azt másolta le és méretezte át céljaihoz. Lassan a munka végére ért.A motor hatalmas fejidomán található airbrush grafika, az örök fénybe tartó motoros talán kissé direkt, de illik a motor témájához.

Végezetül nem maradt más, mint hogy diszkrét és méltóságteljesen fekete fényezést és hozzá illő témájú grafikát kapjon a fogat. Az örök fénybe tartó motoros figuráját a Répa Design készí­tette airbrush technikával. Az immáron véglegesen elkészült fogatot az Addams Family (Bázis Motor) kegyeleti szolgáltatás részeként üzemeltet.