Mire érdemes emlékezni 2013-ból?

Emlékezetes év volt 2013? Mindenki döntse el maga, de válság ide, recesszió oda, örömteli és szomorú eseményből is kijutott az elmúlt egy évben. Mielőtt belelovalná magát az ünnepek előtti rohangálásba, tekintsünk vissza az elmúlt esztendőre. Mire fogunk emlékezni vajon tí­z év múlva?

Talmácsi Gábor lábát széttörte a felrobbanó blokk
A XXI. század legsikeresebb magyar gyorsasági motorversenyzőjének biztosan nem ez volt a legsikeresebb éve. Ha nehezen is, azért bizonyí­totta, hogy két keréken a legjobbak között van, ráadásul mentorként is megállta a helyét. De balesetek folyamatosan hátráltatták, egészen addig, mí­g egy szétrobbanó blokk le nem zárta a szezonját.

 

###

Marc Márquez a csodagyerek
Mí­g Talmácsinak rossz éve volt, a fiatal Márquez tehetséges motorversenyzőből egy csapásra legenda lett. Első királygategóriás évében kapásból bizonyí­tott, majd minden megdönthető rekordot megdöntött. Végül ő lett a legfiatalabb világbajnok! Mik a további tervek Senor Márquez, lehet ezt még fokozni?

 

 

###

Európában a Honda CB1100
Évekig irigykedve gondoltunk a japánokra. Bezzeg nekik jutott az elmúlt évek legszebb Hondájából, a retró CB1100-ból. Idén viszont a sárgaság (nem úgy értjük!) a múlté, Európába is megérkezett a gyöngyörű múltidéző motor. Amit ráadásul vezetni is különleges élmény.

 

###

Megjött a KTM 1290 Super Duke R
A KTM lett a legnagyobb európai motorgyártó, í­gy igazán ideje volt egy abszolú értelmetlen és abszolú lenyűgöző motorral előrukkolniuk, amivel bizonyí­tják, hogy mind formatervezésben, mind mérnöki tudásban a topon vannak. Eleinte csak csepegtették az információkat, részletképekkel és óvatos videókkal cukkolták a közönséget, majd berobbant az őrületes 1290 Super Duke a teljes valójában. Erre tényleg megérte várni!

 

 

 

###

A BMW megszabadult a Husqvarnától
Az év piaci eseménye volt a Husqvarna adás-vétele. A bajor gyár mindenestül lepasszolta a KTM-nek svéd eredetű olasz céget. Eleinte ment a titkolózás, aztán egyik napról a másikra terí­tették a lapokat. Utána kezdődött a spekulálás, hogy házon belül lesz-e ellentét, hiszen kapásból három dudásnak kéne egy csárdában megférnie. A megoldás a Husaberg felszámolása lett. A sors fintora, hogy amikor az olaszok megvették a Husqvarnát, az onnan lelépő mérnökök alapí­tották a Husaberget. Most minden körbeért.

 

###

Halálos baleset a Superbike Világbajnokságon
2013-ban tragédiából is jutott elég. A moszkvai futamon elhunyt Andrea Antonelli, majd folyamatosan indultak a botrányok: keresték a felelőst, bizottságokat állí­tottak fel – ám a fiatal versenyzőt már semmi sem hozta vissza az életbe.

 

###

í“riási visszahí­vás a Suzukinál
200 000 – leí­rom, kétszázezer – motort hí­vott vissza a Suzuki a főfékhenger esetleges hibája miatt. Ilyen méretű rendelkezésre még nem volt példa. Emeljük bukósisakunkat a japán gyártó előtt, hiszen ki más intéz garanciálisan javí­tást majd tí­zéves gépekre?

 

###

Cyril Despres felforgatta a világot
Ismét aktuális lesz a francia motoros, hiszen január ötödikén rajtol a Dakar. Despres tavaly ötödjére is megnyerte a legendás ralit, majd a KTM-et otthagyva a Yamahához igazolt. És úgy tűnik tényleg ő a legjobb, hiszen új motorjával egyből meg is nyerte a Sertao Rally-t. Egyes vélemények szerint egy Panni robogóval is rekord idő alatt vágna át bármelyik sivatagon!

 

###

Elhunyt Rosivall ígoston
ígoston nem csak az egyik legjobb magyar motorversenyző volt, hanem barátunk és munkatársunk is egyben. Hónapok óta csak keressük a szavakat. ígoston egy cseh csapat versenygépén dolgozott Moszkvában, amikor egy fékhiba miatt elesett az egyik kanyar bejáratánál. ígó, nyugodj békében!

 

 

###

110 éves a Harley-Davidson
Idén ünnepelte 110. születésnapját a legendás amerikai motorgyártó. A buli Európába is átért, Rómában óriási ünnepet szerveztek, amin a pápa is részt vett.

 

 

###

90 éves a BMW
íœnnepelni való a BMW-nek is jutott. A 90 évnyi dicső múltat a BMW R nineT-vel tették felejthetetlenné. Vajon mit gurí­tanak tí­z év múlva a 100. születésnapon?

 

###

Gyermekmotoroztatás Pilisen
Ha mi esetleg elfeljtenénk a 2013-as évet, lesznek, akiknek örök emlék marad. Ők a pilisi állami gondozásban élő gyerekek, akiket az Önök segí­tségével elvittünk egy rövid körre motorozni. Nekik talán az a nap volt az év fénypontja.

 

###

Chris Pfeiffer Budapesten
Szinte titokban érkezett Pfeiffer Budapestre, aztán elég komoly bemutatót adott a belvárosban. Elképesztő figura, triálosként indult, aztán endurósként lett világhí­rű – például megnyerte az Erzberg Rodeot – majd stuntriderként volt verhetetlen évekig.

 

###

Gyorshajtás a köbön
Gondolták volna, hogy idén a legtöbben egy autópályás előzésre voltak kí­váncsiak a Motorrevün?

 

###

Elhunyt Kurt Caselli
A fiatal terepmotoros tehetség a Baja 1000-en szenvedett halálos balesetet, nem sokkal azután, hogy megkapta élete lehetőségét, és előlépett a KTM gyári pilótájává.