Menetpróba: Suzuki V-Strom 1050 XT

A DR Bignél a Suzuki egykoron feltalálta a kacsacsőrt a túraendurók számára. Bő 30 évvel később újra eszükbe jutott ez a meghatározó dizájn, és a régebben jól nevelt V-Strom 1000 végre szintén részesülhetett a régóta vágyott lendületből. De a V2-es enduró nemcsak megjelenésében sikerült jól, egyéb tulajdonságaival is lenyűgözött bennünket.

Miért is találták fel egykoron a kacsacsőrt? A Suzukik a 80-as évek végén gyakran ingataggá váltak, enduróiknak pedig még inkább kijutott ebből a kellemetlenségből magasra helyezett első sárvédőjük miatt. A vázhoz rögzített kacsacsőrnek köszönhetően nemcsak a nagy sebességnél az első kerékre ható leszorítóerő nőtt meg jótékonyan, innentől kezdve a menetszél is sokkal kevésbé befolyásolta a kormányzást. Így nem csoda, hogy az új V-Strom 1050 XT is úgy megy az autópályán, mintha odaszögezték volna. Semmi dülöngélés, semmi bizonytalanság. Még az időnként elérhető 220 km/h-nél sem inog meg egy cseppet sem. Ez azért nagyon jó. De ha már itt tartunk: az állítható magasságú szélvédő meglepően jól védi a pilótát a menetszéltől, a V-Strommal kimondottan hosszú ideig lehet (nagyon) gyorsan menni, például egy sietős odaúton egy hétvégi kanyargáshoz.

Leszállok, tankolok, veszek egy hideg üdítőt, legeltetem a szemem. Az egykor visszafogott és makacskodó motorból mára kétségtelenül igazán fickós modell lett. Narancssárga színe is tetszik, a műanyag idomok fényezése minőséginek látszik. A kidolgozás minősége máshol is kiváló. Rozsdamentes acélkipufogó, rásimuló idomok, szépen fényezett motor, látszik, hogy a Suzuki ebben is emlékeztetni akar a régi szép időkre. Csak az egyszínű kijelző hat ma már kissé elavultnak, de legalább egyértelmű a kialakítása és sok információt közöl, az adott fogyasztástól kezdve az éppen bekapcsolt visszagurulást gátló segédprogramig.

A teljes cikk a Motorrevü legfrissebb, 2020/09 számában olvasható! A lap megtalálható az újságárusoknál, illetve megrendelhető előfizetéssel! Utóbbival kapcsolatban további információ ezen a linken található.