Menetpróba: ROYAL ENFIELD METEOR 350 SUPERNOVA

Idén ünnepli fennállásának 120. jubileumát az angol Royal Enfield, a világ legrégebb óta működő motorkerékpár-gyártója, amely 1956-tól már Indiában is, 1970 óta pedig kizárólag ott készíti kétkerekűit. Most a jeles évforduló tiszteletére piacra dobott új modellje, a Meteor 350 Supernova csúcsváltozatát mutatjuk be olvasóinknak.

Meteornak hívjuk azokat az űrben keringő kisebb köveket vagy porfelhőket, amelyek a Föld légkörébe belépve éles villanás kíséretében elégnek (hullócsillagok). A meteoritok ellenben a világűrből származó természetes objektumok, amelyek bolygónk légkörén áthatolva úgy érik el a földfelszínt, hogy közben nem semmisülnek meg. Hozzájuk hasonlóan nagy érdeklődésre tarthat számot a Royal Enfield „kis 350-es” modellje, a Meteor 350 Supernova is.

Korábban volt már Meteor nevű típusa a sokat megélt márkának. Még 1953-ban, amikor kivétel nélkül a jó öreg Angliában gyártotta kétkerekűit. A maga idejében a legnagyobb hengerűrtartalmú soros kéthengeres volt az akkori Meteor 693 cm3- es motorja. Ma, csaknem hetven évvel később, szinte csak fél adagot szemléltet a Meteor, elvégre 349 cm3-es, 20 lóerős (szemben a korábbi 40 LE-vel), és egyhengeres a vázába beépített hajtómű.

Tévedés ne essék, nem visszafejlődésről, hanem nagyon is tudatos modellpolitikáról van szó. Mi sem bizonyítja ezt jobban annál, mint hogy teljesen új fejlesztésű az erőforrás. A Himalayanban dolgozó egyhengeres 400-as, valamint az Interceptort és a Continental GT-t hajtó kéthengeres 650-es mellett ez a Royal Enfield harmadik, európai piacra szánt motorja.

A teljes cikk a Motorrevü legfrissebb, 2021/11 számában és a Laptapir.hu oldalán is olvasható! A lap megtalálható az újságárusoknál, illetve megrendelhető előfizetéssel! Utóbbival kapcsolatban további információ ezen a linken található.