Menetpróba: KTM 890 Adventure R

Csomagolj fürdőnadrágot és hozd el a húgodat! A 890-es erőforrással az új KTM Adventure R az eddiginél is jobban háttérbe akarja szorítani a konkurenciát. Esélyeinek felmérésére elődjével, a 790-essel együtt mentünk kirándulni.

A dzsungelruhának már hagyományai vannak a túraenduró szegmensben. Legyen a jelző Adventure, Enduro, Adventure Sports, Rally vagy bármi más – az alapmodell mellé immár bevett szokás egy terepre is alkalmas változatot is megjelentetni. A KTM egyszerűen az R kiegészítővel illeti ezeket a kiadásokat. Az összes, Európában értékesített 890-esnek nagyjából a fele R-ként gördül le a futószalagról.

Ez azt jelenti: minőségibb rugózóelemek hosszabb rugóutakkal, egyrészes ülés, magasan lévő első sárvédő, alacsony szélvédő, durva bütykös gumi – és félmillió Ft felár. Pontosan ezekkel az összetevőkkel látták el anno az előd, a 790-es R testvérét is. Ami ideális referenciamodellé teszi őt most számunkra. Tehát indulás, édes kettesben. A dolog nem puhányoknak való. A 890 milliméteres ülésmagasság – ami még hat centivel nagyobb, mint az alapváltozaté – határozott láblendítést követel meg. Amíg a motorok és a gumik felmelegszenek, marad elég idő arra, hogy végigszaladjunk az újításokon. Futómű? Nincs különbség. Csak az erőforrást tuningolták fel. A 90 cm3-rel nagyobb lökettérfogat, a főtengely 20 százalékkal nagyobb lendtömege, az egy milliméterrel nagyobb szelepek, a kihegyezettebb vezérlőidők és a nagyobb sűrítés 10 lóerővel nagyobb csúcsteljesítményt (105 LE) és 11 newtonméterrel nagyobb nyomatékot (100 Nm) eredményeztek.

Hmmm… hiányolt bárki bármit is a kéthengeres motorból? Hiszen a 790 cm3-es erőforrás sok örömet szerzett nekünk eddig is. Bár egészen kis fordulaton még kissé idegesen viselkedett, de egyébként fürge, nyugodtan jár, kiváló a gyorsváltója és könnyen jár a kuplungja – a rajongók ezzel is boldogok lettek volna.

A teljes cikk a Motorrevü legfrissebb, 2021/04 számában és a Laptapir.hu oldalán is olvasható! A lap megtalálható az újságárusoknál, illetve megrendelhető előfizetéssel! Utóbbival kapcsolatban további információ ezen a linken található.