Menetpróba: KTM 1290 Super Duke GT

A sport és a túra zseniális kombinációja.

A KTM 2018 első félévében a maga 126 808 eladott darabjával immár Európa legnagyobb motorkerékpár-gyártójának számí­t, és lankadatlanul növekszik tovább. Ez a szám 17 százalékos gyarapodást jelent 2017-hez képest, amely egyébként szintén rekordév volt. Kissé meglepő, hogy pont a legdrágább modelljüknek, a három évvel ezelőtt bemutatott 1290 Super Duke GT-nek milyen nagy része van ebben a növekedésben.

A sporttúragépek KTM-féle értelmezése – egyértelmű hangsúllyal a sporton – érezhetően bejön a vásárlóknak. Különösen Németországban, ahová a KTM adatai szerint a Super Duke GT-k több mint fele kerül. A GT-ben mindig is lenyűgöző volt, hogy két, valójában teljesen ellentétes dolgot egyesí­t magában. Hétköznapi forgalomban vagy egy kényelmes kiránduláson szelí­d bárányként viselkedik. De csak óvatosan! Ha szabadjára engedik, akkor előtör belőle az alapját alkotó, kedvesen csak „The Beast”-nek (szörnyeteg) becézett, lenyűgöző kvalitású futó- és hajtóművel rendelkező Super Duke R tulajdonságai.

Mivel azonban az ember semmihez sem szokik hozzá olyan gyorsan, mint a „több”-höz, és semmi sem olyan jó, hogy ne lehetne még javí­tani rajta, ezért az osztrákok 2019-re még egy kicsit nemesebbé tették hercegüket. Megmutatandó, hogy ezek a módosí­tások nem csak üres szavak, a mattighofeni első kiruccanásra összehasonlí­tásul egy 2018-as GT-t is magukkal hoztak. A legszembetűnőbb különbség a régi és az új modell között a markáns rovarszem fényszóró, ezt követi az új formájú, valamivel nagyobb védelmet adó, 50 milliméteres tartományban egy kézzel, menet közben is kilencféleképpen állí­tható szélvédő.


A másik újdonság akkor ötlik szemünkbe, amikor felküzdöttük magunkat a 835 milliméter magas ülésre. A 6,5 colos TFT-kijelző a háttérvilágí­tással ellátott bal oldali kormánykapcsolókkal messzemenőkig ösztönösen kezelhető. Tájékoztatást ad egyrészt minden fontos tudnivalóról a motorral kapcsolatban, másrészt az éppen kiválasztott konfigurációról – mindezt teszi több választható dizájnban.