Menetpróba: Honda CBR1000RR-R Fireblade SP

…the bullshit stops. Sok írás, szóbeszéd és találgatás tárgya volt az új Honda Fireblade az elmúlt hónapokban. Most végre itt van, és kész megmutatni, mire képes valójában!

Hol vannak már azok az idők, amikor a Honda sikert sikerre halmozott a motorsportban? És itt most nem csak a superbike-vb-re gondolunk. Szupersport modellje, a Fireblade ugyan rendre kivívta a szaksajtó elismerését a különféle teszteken, a versenyeken azonban nemigen tudott labdába rúgni, rendre más márkák termékei vitték el a serleget.

A gyártó szerint ennek most vége. A Honda-birodalom visszavágott, és gyökeresen megújította népszerű típusát. Az eredményt stílszerűen szemléltetendő, Katarban, a dohai versenypályán rendezte meg az új Fireblade SP bemutatóját. Több mint egy tucat tesztmotor várt ránk, újságírókra, hogy hozzájuk méltó környezetben kipróbáljuk őket.

Egy csomó mindent átpakoltak az újdonságra a MotoGP-ből, továbbá félaktív Öhlins futóművet, Pirelli slickeket, kihegyezett aerodinamikát, futóművet és 218 lóerős motort vetettek be a siker érdekében. Már az üléspozíció is jelzi, hogy teljes szemléletmódváltás következett be, minden ízében versenypályára lett megfenve a japánok tűzpengéje.

A kormánycsutkák mélyebbre és egymástól távolabb, a trepnik feljebb és hátrébb kerültek, mint az előző Blade-en. Az állnak szánt kimélyedést felvonultató, lapos tank elég helyet hagy a pilótának a szélvédő mögötti összekuporodáshoz. Magas termetű ember is jól elfér. 14 500-nál kezdődik a piros tartomány, hiába, itt rendesen húzatni kell a teljesítményhez.

A Ducati Panigale V4 R-éhez hasonlóan nagyon rövidlöketű a motor. 76-ról 81 mm-re növelte meg benne a hengerfuratok átmérőjét a Honda, azért csak ennyire, mert többet nem engedélyez a superbike-vb versenyszabályzata. Az említett bővítésnek köszönhetően hatalmas (30,5 helyett 32,5 mm) átmérőjű szívószelepek alkalmazására nyílt mód.

A teljes cikk a Motorrevü legfrissebb, 2020/06 számában olvasható! A lap megtalálható az újságárusoknál, illetve megrendelhető előfizetéssel! Utóbbival kapcsolatban további információ ezen a linken található.