Menetpróba: HONDA CB500F, CBR500R, CB500X 

Kényelmes országúti sportmotort, csibészes streetfightert vagy tettre kész crossovert keres a középkategóriában? A Honda minden igényt megpróbál kielégíteni 2022-re megújult, komolyabb futóművel felvértezett CB500-as szériájával. Az új fejlesztéseket Skóciában, a meseszép North Coast 500-on próbálhattuk ki.

Kiélezett a harc az A2-es kategóriában. Míg a legtöbb gyártó 300-400 cm3 közötti modellekkel nevez be az alsó-középosztályba, addig a Honda egy kicsit bőkezűbben bánik a köbcentikkel, azonos bázisra épülő sorkettes családja 472 cm3-rel gazdálkodik. A recept sikerét az eladási számok jól mutatják, hiszen Európa-szerte óriási népszerűségnek örvendenek ezek a motorkerékpárok. 2013-as bevezetésük óta több mint 106 000 darab CB500 talált gazdára, aminek majdnem a felét a CB500F teszi ki.

A sportos CBR500R a teljes értékesítés közel 18 százalékát adta, míg a kalandor CB500X-et a vevők 35%-a választotta. Magyarországon kicsit máshogy alakul ez az arány, a hármasból nálunk a CB500X a legkeresettebb, sőt, a teljes tavalyi eladásokat nézve a hetedik legkedveltebb motorkerékpárként jegyezték. A vásárlókör lényegében a motorosok teljes populációját lefedi a fiatal kezdőktől a nyeregbe visszaülőkön át a kisebb vasra váltó vén rókákig. És természetesen nem feledkezhetünk meg a hölgyekről sem, akik elsősorban a CB500F mellett teszik le a voksukat (a vevők 19%-a nő), így aztán már nem is volt annyira szenzáció – bár ilyen még soha nem fordult elő –, hogy a sajtóteszten részt vevő 14 pilótából hárman is a női motorosok közé tartoztunk.

HÁROM ÚJDONSÁG – HÁROM NAP

Skócia északi részén, az Invernessből induló North Coast 500-ként ismert, valamivel több mint 800 kilométeres túraútvonalon tehettük próbára a CB-trió negyedik generációját. A frissítés ezúttal a külsőt csak minimálisan érintette, hiszen 2019-ben komoly tatarozáson estek át, és vonalaik így három év elteltével sem fáradtak meg.

A teljes cikk a Motorrevü legfrissebb, 2021/10 számában és a Laptapir.hu oldalán is olvasható! A lap megtalálható az újságárusoknál, illetve megrendelhető előfizetéssel! Utóbbival kapcsolatban további információ ezen a linken található.