Menetpróba: Harley–Davidson Pan America1250 Special

Az amerikaiakra jellemző önbizalomtól fűtve úgy döntött a Harley–Davidson, hogy mostantól túraenduróval is képviselteti magát a piacon. Lévén, hogy eddig nem gyártott hasonlót, kivételes jelentőséggel bír számára a Pan America 1250. A mi számunkra pedig évek óta az egyik legizgalmasabb újdonságot szemlélteti.

Nincs könnyű dolga a Pan America 1250- nek, annyi szent. Ha népszerű klisékben akarjuk vázolni helyzetét, a következőket állapíthatjuk meg: azon célközönség szemében, amelynek eredetileg gyártja motorkerékpárjait az amerikai márka, nem igazi Harley–Davidson egy túraenduró. Azok pedig, akik az endurókat kedvelik, kizártnak tartják, hogy megfelelő múlt híján teljes értékű túraenduróval tudna előrukkolni a milwaukee- i gyártó.

Elég faramuci helyzet, nemdebár? Igen ám, de klisékkel nem lehet mindig hűen lefedni a teljes valóságot, arról nem beszélve, hogy más szemszögből is lehet nézni a dolgot. Tény, hogy talán a kelleténél is jobban bebábozódott a Harley–Davidson az elmúlt évtizedekben. Ahelyett, hogy figyelmet szentelt volna a fejlődésnek, fittyet hányt a versenytársakra, és mindent a „Heritage”-nek rendelt alá.

De ennek most vége. Számára teljesen új, eddig járatlan ösvényre lépett a „bar and shield adventure bike”- kal. Egyébként nem pusztán új ösvényhez, hanem valóságos csatatérhez érkezett. Kevés olyan szegmense van a kétkerekűek piacának, ahol hasonlóan lázas gyártói fegyverkezés zajlana és olyan ütemben követnék egymást a csúcstechnika egyes vívmányai, mint a túraenduróknál.

Már csak ezért is nagy merészség volt a páratlan önbizalommal rendelkező amerikaiak részéről, hogy errefelé is kiterjesztették a csápjaikat. Ugyanakkor tény, hogy kockázat nélkül nincs üzlet. Abban mindenképpen hűek maradtak önmagukhoz, hogy teljesen egyedire vették a figurát. A Pan America kitűnik a tömegből, már messziről kiszúrni, ha közeledik.

A teljes cikk a Motorrevü legfrissebb, 2021/06 számában és a Laptapir.hu oldalán is olvasható! A lap megtalálható az újságárusoknál, illetve megrendelhető előfizetéssel! Utóbbival kapcsolatban további információ ezen a linken található.