Menetpróba: Brixton Felsberg 125

Betört a hidegfront, és május ide vagy oda, ha fázom, nekem a téli kaják jönnek be. Rá is kívántam egy kis sült hurkára, és hazafelé beugrottam a henteshez. A soromra várva éppen azon gondolkodtam, hogy legyen-e sült kolbász is, amikor megremegett a levegő: hátulról bekiabált a hentesmester, hogy ki jött ezzel a szép MZ-vel.

Hát nem éppen MZ, de talán mégiscsak arra gondol – villant át az agyamon –, amivel jöttem. A Brixtont a belső parkolóban támasztottam le, ahová némi rálátás volt a feldolgozóüzem ablakából. Mire fizettem, már kinn állt a motor mellett. Időközben ő is rájött, hogy ez mégsem MZ, ettől függetlenül egészen meg volt elégedve azzal, amit lát. A Brixton Felsberg 125 igazi világpolgár. Az osztrák KSR-csoport projektje Kínában készül, de Ausztriában tervezték. Külsőre, mint egy angol veterán, a neve viszont egy német kisvárosé. A blokk ugyanakkor japán felmenőkkel rendelkezik, Suzuki-licenc alapján készül.

Ha A1-es jogosítvány birtokában valaki olyan 125-öst keres, amellyel kitűnhet a szürke motorkerékpárok közül, annak megfontolandó választás. 1 089 900 Ft-ért (ABS-szel 100 000 forinttal többe kerül) hazavihet egy ütős kis scramblert, mely egyszerű és sallangmentes, akár a régi motorok. Néhány részletet leszámítva – mint a féktárcsák, befecskendezés, az extrém kicsi digitális panel és a ledes fények – akár egy régi istállóból is előkerülhetett volna 50 év pihenés után. A fényszóró klasszikusan kerek, de nappali menetfényként funkcionáló ledkoszorú keretezi a halogénizzót.

A Felsberg jellegzetessége a lámpavédő rács és a fölé emelkedő, aprócska szélvédőszerűség – olyan kicsi, hogy nincs gyakorlati funkciója. A retrós filozófiával összhangban állnak a spártai kezelőszervek, az oda-vissza tologatós irányjelző a 70-es évekig volt divat. Kifejezetten szép a sík, bordázott ülés, dupla varrással, és nem lehet szó nélkül elmenni a tank gumibetétei mellett sem, bennük az angol zászló nyomata látható, hogy végképp összezavarja az avatatlan szemlélőt.

A teljes cikk a Motorrevü legfrissebb, 2021/06 számában és a Laptapir.hu oldalán is olvasható! A lap megtalálható az újságárusoknál, illetve megrendelhető előfizetéssel! Utóbbival kapcsolatban további információ ezen a linken található.

Fotó: Mező János