Magazin: Fortepan archí­vum

Olvasóinkat arra buzdí­tjuk, hogy osszák meg velünk családi gyűjteményüket, és segí­tsenek újrarajzolni a XX. századi Magyarország képes történetét!

Ardie

A németországi Nürnbergi székhelyű Ardie motorkerékpár manufaktúra 1918-1958-ig gyártott motorkerékpárokat. A márkanév Arno Dietrich, az alapí­tó nevének első szótagjaiból állt össze. Herr Dietrich nem vezethette sokáig cégét, 1922-ben ugyanis egy tesztvezetés során életét vesztette.

Az első Ardie-kat 288-304 cm3-es, egyhengeres, kétütemű motorok hajtották. 1925-ben a gyár átállt az angol JAP erőforrások használatára. Az 1930-as évektől ismét német gyártók erőforrásaihoz fordult, Bark és Küchen motorokat használt. A harmincas években egy Ardie-Ganz együttműködésen alapuló Volkswagen prototí­pusán dolgoztak. 1936-tól újra a saját gyártású kétüteműeket kezdték preferálni motorjaikhoz. A második világháború alatt saját tervezésű, oldalt szelepelt, négyütemű, kéthengeres blokkal szerelték motorjaikat, a háború után egy és kéthengeres modelleket sorát gyártották 172-344cm3 lökettérfogattal. Saját tervezésű erőforrásaival a svéd Monarknak is beszállí­tói közé tartozott.