Keeway RKV 125 – Vetkőzz, bébi!

Ön szerint lehet élvezni a munkába járást? Eláruljuk, lehet. A
következőt kell tennie. Márciusban kiszállni az autóból, ráülni egy
motorkára és azzal közlekedni.

Azt fogja látni, hogy megnyí­lik Ön előtt a reménytelenül bedugult város. De ha van olyan szerencsés, hogy nem nagyvárosban él, akkor is élvezetesebbé válik a napi mozgás. Illatokat fog érezni és üdí­tő menetszelet, felpezsdül a vére, és jókedvűen száll le a motorról. Illetve nem lesz annyira jó a kedve, ha le kell szállnia róla. De ott lesz a boldog várakozás a következő menetre, mondjuk hazafelé. Ön biztosan nézett már meg motoros filmet a moziban, tv-ben. Emlékszik olyanra, amelyikben a motoros rosszkedvű volt? Ne is gondolkodjon a válaszon: nem!

Ezt az életet azonban valahol, valamikor és valamivel el is kell kezdeni. Ez utóbbihoz kí­nálunk most egy lehetőséget, a Keeway RKV 125-öt. A Keeway márka Kí­na egyik legnagyobb motorgyártó konszernjéhez, a Quianjianghoz tartozik, de ezt úgysem tudjuk helyesen kiejteni, tehát elég róluk annyit tudni, hogy 2 000 000 darab motort gyártanak évente. Kétmilliót. Ennek a cégnek az európai és dél-amerikai piacra szabott igényesebb brandja az emlí­tett Keeway.

Az RKV 125 egy nyolcadliteres naked bike, vagyis burkolat nélküli motor. Már első ránézésre is egészen komoly motor benyomását kelti, és ami a kí­nai gépeknél nem magától értetődő, ez közelebb lépve is megmarad. Eloxált upsidedown, vagyis fordí­tott teleszkópok, dí­szcsí­kkal ékesí­tett felnik, pirosra festett, kétdugattyús féknyergek és lengéscsillapí­tó rugók, formatervezett, mai divatot követő szögletes lámpaidom. És ezek – mondjuk a piros féknyereg kivételével – í­zléses, egységes dizájnelképzelést mutatnak, nyoma sincs a korábbi koncepciótlan stí­luszagyvaléknak, ami valljuk be, jellemző volt a kí­nai motorokra. És akkor még nem szóltunk az ülésről. A strapabí­rónak látszó erős huzatot piros varrással kontúrozták, hasonló, mint az új Suzuki DL 650 ülése, a féktárcsák hullámos szélűek, a műszerfal bármelyik japán motoron megállná a helyét.

A műszaki tartalom is egész jónak tűnik. A fordí­tott teleszkópra valószí­nűleg semmi szükség, igaz, hosszabban vezeti meg a belső szárat, mint a hagyományos változat, a hátsó rugóstag kisebb menetemelkedésű rugója a kerék finomabb mozgásaira, a nagyobb menetemelkedésű pedig a durvább ütésekre reagál. A csillapí­tást felfújható légpatron segí­ti, a rugók előfeszí­tése körmöskulccsal fokozatmentesen állí­tható.

Mindemellett kényelmes az üléspozí­ciója, a gondos formatervezésnek köszönhetően szőrős combunk meghitten simul a tank oldalára, í­gy a 100 km/óra fölötti végsebességnél sem kap a menetszél széttárt lábunkba. Minden a helyén van, az ülés, a kormány, a lábtartó, bár ez utóbbi Katalin kolléganőm szerint lehetne kissé előrébb vagy hátrébb. Leszálláskor a lábtartó ugyan többször felhajlott és úgy is maradt, de ez apróságnak tűnt amellett, hogy az oldaltámaszhoz középsztender is jár, alapáron.

Az RKV még karburátorból kapja a mixet, í­gy egy kis szí­vató segí­tséggel kel életre, az első indí­tás után azonban erre már nem volt szüksége. A Suzuki DR125-ből ismerős erőforrás komoly, mély hangon szól a háromszög keresztmetszetű kipufogódobból. A lökettérfogathoz passzoló menetdinamikát nem érheti kritika, városi környezetben minden ésszerű szituáció megoldható vele, bátran élhetünk a lámpáknál előregurulási jogunkkal, senkinek nem leszünk újában. Ösztönösen hétezres fordulat körül tartja az ember a legszí­vesebben (4000-ig kissé gyengécske), hatezer fölött válik élénkebbé a blokk, végsebessége 105-110 km/óra körül lehet. Közepes minőségű úon a futómű jól működik, bár hátulja lényegesen keményebb az elejénél. Nem leng be vészesen sem fékezésre, sem pedig gázadásra. Talán, mert egyik sem eget rengetően harapós. Az első fék hatása hamar elfogadhatóvá vált a nulla kilométeres RKV-n, a hátsóé azonban mérsékeltnek sem nagyon volt nevezhető. Igazság szerint nem eredményez számottevő lassulást. Ezt azért nem árt belekalkulálni a féktávba.

Végezetül ketten is kipróbáltuk, pontosabban másfél emberrel, hiszen Katalin az ötven kilót sem éri el. Nem éreztünk számottevő változást az egyszemélyes üzemmódhoz képet. Egyetértettünk abban, hogy a Keeway mára úgy látszik, elhagyta a kí­nai jellemzőket. Rövid tesztünk során pár apróságtól eltekintve egységes dizájnelemeket viselő, jól összerakott gépnek tűnt. A napi szaladgálásra kiválóan megfelel, de alkalmas lehet kisebb kirándulások megtételére is. Mindezt kifejezetten kedvező áron, hétszázezer forint alatt kí­nálja a gyártó.