Kawasaki Ninja 250 R – Indulás!

A legkisebb Ninja óriási piaci űrt tölt be: olyan 250-es négyütemű sportmotor, ami korlátozott jogosí­tvánnyal vezethető. Hazai utakon is próbára tettük a mérges zöld kis Ninját.


„A leghosszabb ú is az első lépéssel kezdődik – indulj el!” így invitálja a magyar Kawasaki importőr a kezdő, ám a sportos vonalat kedvelő motorosokat. És milyen igazuk van! A kis Ninja pont erre született: könnyedén kezelhető, selyempuhán járó blokkja, pontosan adagolható kuplungja, kellően erős és tökéletes visszajelzést adó fékrendszere, valamint sportos megjelenése ellenére kényelmes üléspozí­ciója mind-mind segí­t elfelejteni minden bizonytalanságot. A kis Ninját vezetni gyerekjáték. Nem vonják el a figyelmet olyan dolgok mint például felegyenesedési hajlam, sajgó csuklók, vagy épp fuldokló blokk, ha elfelejtettünk visszaváltani. A kéthengeres hatodikban 30 km/órától (!) minden erőlködés nélkül szépen kezd húzni, nem csörög, nem csattog, csendben és meglepően könnyedén teszi a dolgát. Ráadásul a kéthengeres, négyütemű, injektoros erőforrás sok kollégájával ellentétben nem hal el a legfelső fordulatszámtartományban, hanem egyre erőteljesebben forog a piros vonalig.


Az egyszerű, könnyen áttekinthető műszerfalon könnyű eligazodni. A tükrök nemcsak formásak, hanem nagy és jól használható képet is adnak a mögöttes forgalomról.

így aztán választhatunk: elbarangolhatunk alacsony fordulaton, vagy kiforgathatjuk tiltásig bátran, ennek a motornak minden vezetési stí­lus fekszik. Csak rajtunk múlik, épp mihez van kedvünk. Meglepően erőteljes és gazdag visszajelzést nyújt az első fék, a kuplung precí­z adagolhatósága pedig minden motoros álma (nem csak a kezdőké). Az ülés is igazi Ninjás: sportmotorosan kemény. Ezen azért lehetne puhí­tani, főleg tekintetbe véve a magasra helyezett kormányt, amivel jelzi a gyár, hogy a sportos megjelenés mellett a kényelmet is szem előtt tartotta. Hiszen amikor ismerkedünk a motorozás szépségeivel, az a jó, ha minél kevesebb dolog vonja el a figyelmünket.


A Ninja 250R kellően sportos, mégis könnyű vele együtt élni, mert segí­ti a kezdő motorost első lépései megtételénél. Mire vársz még? Indulj el!


Női szemmel

Ki lehetne kompetensebb személy egy ilyen menetpróbán, mint egy hölgy, aki maga is hasonló kategóriájú motorral jár?


“A Kawasaki Ninja 250R megteremti azt az érzést, amit egy nagy speed motor nyújt, csak nem annyira erős, viszont bőven elég ereje van ahhoz, hogy kellemes vezetési élményt nyújtson. Mint női vezető nagyon élveztem, hogy könnyen kezelhető, fordulékony és jó a kanyarstabilitása a vékony gumik ellenére. A fékek nagyon jól fognak, úgyhogy vigyázni kell a vészfékezésnél! Mind a fék, mind a kuplung kar fáradság nélkül kezelhető, még kis tenyérrel is. Az ülésből az átlagos magasságú hölgyeknek is biztonságosan leér a lábuk. A kuplungot úgy tervezték, hogy a rutintalanabb csúsztatásokat is állja. A váltó precí­z, a kezdők számára könnyű az eligazodás a sebességek között, ami biztonságossá teszi számukra a motorozást, mert kevésbé váltanak mellé. A motor pörgős, a nyomatéka minden sebességfokozatban élvezetessé teszi a gyorsulást, nem szükséges a gyakori váltás, mert szinte minden sebességfokozatban van ereje a motornak, mely élvezetet fokozza a kéthengeres motor „nagymotoros” hangja. Végül, de nem utolsó sorban nagyon szép esztétikai élményt nyújt, áramvonalas, arányos.”