Interjú: Gyenes Emanuel Dakar-versenyzővel

Csöndes, szerény, és olyasmit tud, amit nagyon kevesen a világban. A legnagyobb bajban sem veszíti el a fejét. Pláne, ha ez a baj a világ legnehezebb terepraliján, a sokszoros emberáldozatot követelő Dakaron jön.

Motorrevü:

− Hány éves volt a kis Manika, amikor elkezdett motorozni?

Gyenes Emanuel:

− Már nem volt annyira kis Manika. Sajnos már volt vagy tizenhat. Igaz, hogy olyan tízéves korom körül már robogóztam, de azért az nem ugyanaz. Onnan számítom a motoros múltamat, amikor megszereztem első igazi motoromat, egy 50-es, hatsebességes Suzukit.

Milyenek voltak az első élmények? Esés, kelés?

− Nem. Felültem rá és mentem. Hatéves korom óta BMX-eztem, úgyhogy nem volt újdonság a két kerék. Akkoriban éppen gokartoztam, tehát a technika sem állt távol tőlem. Szatmárnémetiben születtem, ott is élek, és hát a gokartozás egy ilyen kisvárosban nem fejlődött semmit, nem láttam, hogyan tovább. Viszont akkoriban pont a mi városunkban nyitott Szilveszter Zsolt irányítása alatt Románia első KTM-kereskedése, egyben importőre. Onnantól ott ácsorogtam a kerítés mellett és bámultam a motorokat. Amikor éppen nem a nyálamat csorgattam, akkor pedig motoroztam az 50-esemmel a környéken, leginkább terepen. Pontosabban – amikor volt pénzem benzinre. Közben beindult az élet, a KTM-importőr – ahogy az kell – elkezdett versenyeket is szervezni, én meg mentem és segítettem a szervezésben, pályaépítésben stb. Naná, hogy állandóan azon járt az eszem, hogyan indulhatnék én is. 2001-re lett egy KX125- ösöm, azzal verrem részt életem első megmérettetésén.

Érdekes látványt nyújthattam. Csizmám, sisakom és mellvértem volt, de ruhám nem, így egy mackóalsóban motoroztam. És csodák csodája, életem első versenyét meg is nyertem. Mindkét napon megszereztem a második helyet, ez összesítettben a győzelmet jelentette. Ettől kezdve, ha lehet, még többet motoroztam. 2002-ben Szilveszter Zsolt felajánlotta, hogy adjam neki a KX-et, ő pedig kipótolja az árát és kapok tőle egy KTM 125 SX-et.

A teljes cikk a Motorrevü legfrissebb, 2021/01 számában olvasható! A lap megtalálható az újságárusoknál, illetve megrendelhető előfizetéssel! Utóbbival kapcsolatban további információ ezen a linken található.

Fotó: Fekete Csaba, Gyenes Emanuel, archív