Interjú: Andreas Breimaierrel, a Harley–Davidson Sopron tulajdonosával

A Harley–Davidsonnak évekig nem volt képviselete a nyugati országrészben. Amikor végre megnyitott egy, jött a járvány. Ismerjék meg a Harley–Davidson Sopron első küzdelmes éveit.

Az utóbbi két évben több szó esik a Harley–Davidsonról, mint korábban akár egy évtized alatt. A zömmel hagyományaiból építkező Harley–Davidson régóta stabil és hűséges rajongótáborra támaszkodhatott, akiket nemigen érdekelt a többi brand. Aztán valami megváltozott. Egyre többet lehetett hallani arról, hogy a részvényesek elégedetlenkednek, csökkennek az eladások, baj van a cég körül. Igazgatóváltás, leépítések után Jochen Zeitz, az új CEO új stratégiai programot hirdetett.

Beindult a válságkezelés, és csodák csodája, egy éven belül jöttek is az eredmények. A revitalizáció – ahogy az új főnök nevezi, Rewire – részeként jelenleg is zajlik a Harley–Davidson megújítása. Magyarországon jelenleg három Harley– Davidson- kereskedés működik, egy Nyíregyházán, egy Budapesten, egy pedig Sopronban. Földrajzilag talán ez utóbbi van a legszerencsésebb helyzetben, hiszen a hazai piac mellett közel van Ausztria, de a nyugat-magyarországi ügyfelek is nagy örömmel vették a közelben nyílt kereskedést. Andreas Breimaierrel, a Harley–Davidson Sopron tulajdonosával beszélgettünk a márkáról, és üzletének első éveiről, tapasztalatairól.

Andreas: – Echte bécsi vagyok, de évtizedek óta dolgozom már Magyarországon, a nyelvet is így tanultam meg. 1991-től 2008-ig teljesen más területen működtem Budapesten, utána egy ideig a két legnagyobb bécsi Harley–Davidson- dealernél dolgoztam. 2016 körül hallottam, hogy a Harley–Davidson magyarországi partnert keres a nyugati országrészbe. A régi harley-sok még emlékeznek rá talán, hogy Győrben és Sárváron korábban volt már Harley-kereskedés – a győri HOG Chapter pedig ma is kifejezetten erős, jól szervezett. Akkoriban azonban Budapestre vagy Bécsbe kellett utazni egy Harley-ért, szervizért, vagy kiegészítőért. Némi elemzés után úgy gondoltuk, hogy Sopron talán Győrnél is jobb választás, kalkulációink szerint az üzlet életképességének érdekében számítanunk kellett az osztrák piacra is.

Támogatott tartalom

A teljes cikk a Motorrevü legfrissebb, 2021/12 számában és a Laptapir.hu oldalán is olvasható! A lap megtalálható az újságárusoknál, illetve megrendelhető előfizetéssel! Utóbbival kapcsolatban további információ ezen a linken található.