Honda XRV 650 Africa Twin vs. Africa Twin CRF 1000 L DCT Adventure Sports

Ikrek harminc év korkülönbséggel – elég paradox, nem? Persze más jelentése is van az angol „twin” szónak, ráadásul itt nem testvérekről, hanem inkább nagypapáról és unokáról beszélhetünk. Nézzük, miben hasonlí­tanak egymásra, és miben különböznek egymástól!

Azt azért hadd szögezzük le az elején, hogy egy az első, 1988-as Africa Twin és a mostani Africa Twin Adventure Sports közötti komoly összehasonlí­tás nem lenne tisztességes a fiatalabbik motorkerékpárral szemben. A régi masinával szemben meg aztán végképp nem. Végtére is három évtizednyi fejlesztés választja el őket egymástól.

E nagy korkülönbség főleg a fékeken, az ergonómián és a futóművön érhető tetten. Meg persze azon is, hogy a legújabb Africa Twin 351 cm3-rel nagyobb hengerűrtartalmat és emiatt csaknem dupla akkora teljesí­tményt és forgatónyomatékot (50 helyett 98 LE, 55 Nm helyett 99 Nm) mondhat magáénak, hogy a rengeteg elektronikus asszisztensről ne is beszéljünk.

Abroncsait tekintve az idősebbik példány is halad a korral, teljesen időszerű Dunlop TKC 70 köpenyek dí­szelegnek aranyszí­nű felnijein. Ez utóbbiak segí­tségével pontosan és könnyedén veszi a kanyarokat, mindent egybevetve azonban nem tud lépést tartani mai leszármazottjával, ha fokozódni kezd a tempó – nem mintha ezen különösebben meg kellene lepődni.

A teljes cikk a Motorrevü legfrissebb, 2019/04 számában olvasható! A lap megtalálható az újságárusoknál, illetve megrendelhető előfizetéssel! Utóbbival kapcsolatban további információ ezen a linken található.