Hodola Richárd – A nehezebb úon

Az első motoros, aki teljesí­tette a Budapest-Bamako Rali hivatalos afrikai versenytávját.

Szahara, perzselő napsütés, körös-körül homok. A Budapest-Bamako Rali legkeményebb szakszán, Mauritániában az Atar-Tidjikdja közötti homoktenger közepén – ahol Meoni egykor életét vesztette – egy terepjárót vezető férfi megdörzsölie szemét. Azt hiszi, nem jól lát. Majd homlokát is megtapogatja, a termoszáért nyúl, és arra gondol, hogy napszúrást kaphatott. A közeli homokdűne tetején ugyanis egy motort, mellette alsónadrágban napozó szőke fiatalembert lát…

– íáá, üdvözlöm! Szép napunk van máma! Nem látott errefelé egy terepjárót? A benzinemet várom, és egy kis ví­z is jól jönne – szólí­tja meg a magas szőke.

A terepjárós azon tanakszik, hogy elkaphatta-e ilyen hamar a maláriát, és vajon máris egyik lázrohamát éli-e át. Aztán úgy gondolja, hogy az még korai lenne, í­gy hát megfogadja, hogy napon sapkát fog hordani, borogatást tesz fejére, és mindenképpen több vizet iszik…


Ugyan nem esküdnénk meg, hogy a találkozó szó szerint í­gy zajlott le, de valami hasonló történhetett a negyedik Budapest-Bamako Rali legkeményebb napján, ugyanis többen beszámoltak valami hasonló történetről. Utánajártunk, és a képtelen történet nagyjából igaznak bizonyult. A motort és a magas, szőke fiatalembert többen is látták. Sőt, mint utóbb kiderült, a versenyzők egész jól ismerték őt, többen is támogatták szorult helyzetében. A motor egy átalakí­tott Suzuki DR-Z 400 E, a magas szőke fiatalember pedig Hodola Richárd névre hallgat, és négy nappal később Budapest-Bamako Rali versenykategóriájának első motoros győzteseként konferálták be.

Bár mi, a Motorrevü már harmadik éve veszünk részt a Budapest-Bamako Ralin, hogy első kézből tudósí­thassuk Olvasóinkat az eseményekről, minket is meglepett, az, hogy az í­zig-vérig magyar szervezésű esemény negyedik alkalomra a világ legnagyobb nyugat-afrikai ralijává nőtte ki magát. Ehhez persze hozzájárult az a tény is, hogy a Dakar Dél-Amerikába költözött, ám még mindig ott van a Huber Auriol által szervezett Africa Race, az eredeti Dakar szellemiségét és úvonalát követni szándékozó Heroes Legend, vagy az angol szervezésű, Gambiába tartó Plymouth- Banjul Challenge. A Budapest-Bamako – vagy röviden csak BB – mára nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát: 19 ország 512 versenyzője vett részt Kaland, vagy Verseny kategóriában. Maga a verseny lebonyolí­tása teljesen újszerű, és éppen ezért még nem is teljesen kiforrott. Nem a gyorsaság, az időeredmények a legfontosabbak – hiszen egy relatí­ve könnyen teljesí­thető szintidőre kell az adott táborhelyekre beérkezniük a versenyzőknek – hanem a józan ész, a logika, a tájékozódó képesség. Minden versenynapon geocaching jellegű feladatokat kell a versenyzőknek megoldaniuk, vagyis meg kell találniuk több, az eligazí­táson megadott pontot, és onnan el kell hozniuk egy bizonyos információt.


Az idei évben a BB történelmében először kettévált a Kaland és a Versenykategória úvonala, mert az előző évek tanúsága szerint a versenyzők keményebb, a kaland kategóriások pedig szellősebb programra vágytak. A szervezők meghallgatták a résztvevők kérését, és a 2009-es rendezvény úvonalába több, Dakar nehézségű etapot is beiktattak.

A BB-n nincsenek olyan, a Dakaron kötelező biztonsági felszerelések, mint iritrack, sentiner, roadbook, tripmaster és hasonlók, k. Az egyetlen kötelező jellegű felszerelés a CB rádió. Ez persze azt is jelenti, hogy a bajba jutott versenyző csakis saját magára, vagy ralitársainak segí­tségére támaszkodhat. Nincsen szervezett üzemanyag- és ví­zvételi lehetőség sem, és e tényezők miatt eddig úgy véltük, hogy motoros csakis autós asszisztencia segí­tségével teljesí­theti a távot, hiszen a nehéz terepszakaszok miatt nem vihet magával biztonságos mennyiségű vizet üzemanyagot. A fenti okok miatt motorosok eddig csak Kaland kategóriában indultak.


A jég idén tört meg, amikor két francia és egy magyar versenyző is a verseny kategóriában adta le nevezését. Hármójuk közül egyedül a magyar versenyző, Hodola Richárd teljesí­tette a távot.

A rajtot megelőző időszakban felhí­vott minket Hernádi Éva – a BB szervezőségéből – hogy van ott egy furcsa srác, aki mindenféle felkészülés nélkül a versenykategóriában akar indulni, és talán jó lenne lebeszélni róla, mert a srác nem tudja, mire vállalkozik, és ott fog meghalni valahol a sivatag közepén.

Hála Istennek, elfelejtettük eltántorí­tani szándékától a vállalkozó szellemű jelentkezőt. Mint utóbb kiderült, szó sem volt részéről oly mérvű könnyelműségről, mint amilyet ismeretlenül feltételeztünk róla..

– A Budapest Bamako Ralira kereken egy éve készültem. Technikailag, műszakilag, fizikailag és mentálisan is. Ezerszer végiggondoltam, hogy milyen problémák adódhatnak, és úgy éreztem, hogy mindent számbavettem, amire előre gondolni lehet. Tudatos volt a felkészülés minden része, a motorválasztástól kezdve a fizikai edzésekig. Tudtam, hogy nem az időeredmény a lényeg, hanem az, hogy végig bí­rjuk a terhelést, a motor is, és én is. Megbí­zhatósága és igénytelensége miatt esett választásom a Suzuki DR-Z 400-asra, melyet némiképp átalakí­tottunk. Egy Aprilia Tuareg 22 literes tankja került rá, amellyel 400 km megtételére voltam képes. Emellett a motort elláttuk egy hűtőventillátorral, csomagtartóval, normális fényszóróval és kilométerórával, mert ezek az „E” változatról hiányoznak. Vittem magammal mindent, amire csak szükségem lehetett: kuplung- és fékkarokat, láncot, patentszemeket, tartalékgumikat, még egy akkumulátort is. Hasonlóan nagy figyelmet fordí­tottam a technikai edzésekre, és a fizikai erőnlétem megteremtésére is. Két éve rendszeresen endurózom, krosszozom, kondicionáló és kardio edzéseket végeztem. Fő sportágam a kosárlabda, ennek köszönhetően rendelkeztem egyfajta alap állóképességgel. Még a rajt előtti héten is kétszer kint voltam a krosszpályán edzeni, tehát egyáltalán nem felelőtlenül, felkészülés nélkül vágtam neki a versenynek. A problémát az jelentette, hogy az utolsó pillanatban kiesett alólam a segí­tőautó, aki a felszerelésemet szállí­totta volna. A rajtot megelőző este kint voltam a Hősök terén, és kétségbeesve kerestem valakit, aki vinné a holmimat. Másnap reggelre találtam végül segí­tséget magamnak. Hozzá kell tennem, hogy az egész úon rengetegen segí­tettek önzetlenül, nélkülük nem tudtam volna végigmenni. Például az Atar-Tidjikdja szakaszon eltörött a csomagtartóm, ezért nem tudtam benzint és vizet vinni magammal, ezért újdonsült segí­tőmmel azt beszéltük meg, hogy adott koordinátapontokon mindenképpen megvárom őket. íœgyeltem rá, hogy mindig mögöttem legyenek, hogy baj esetén ne maradjak egyedül. Gondosan figyeltem arra is, hogy a tartalék üzemanyaggal már ne motorozzak, és mivel motorral gyorsabban haladtam, mint az autók, volt, hogy egy órát vártam a megbeszélt helyen. De tartottam magam a megbeszéltekhez.

Azon a bizonyos atari szakaszon nagyon elfáradtam, hiszen négyszáz kilométert tettünk meg kősivatagban és homokdűnék között. Az utolsó szakaszon kockáztattunk is: az itiner szinte megtiltotta, hogy bemenjünk a Tidjikdja előtti homokdűnék közé – itt sokan bent is rekedtek éjszakára – de a kerülővel nem értünk volna be a táborhelyre. A nehézségek ellenére fantasztikus élmény lett, és én pontosan ezért jöttem. Nagy csalódásként ért, hogy a másnapi sivatagi szakaszt törölték a versenyből. A monoton aszfalt kerülőú sokkal jobban megviselt, mint a sivatag. Szerencsére ezzel nem volt vége a terepnek, jött még két fantasztikus szakasz Maliban is. Sikerült végigmennem! Úgy gondolom, hogy az alapos felkészülésnek és a rengeteg önzetlen segí­tségnek köszönhetem a sikert, és ez úon is szeretnék köszönetet mondani az alábbi csapatoknak, akiknek a személyben nagyon jó barátokra is leltem. Ezer köszönet tehát Gyurkó Gábornak és a Papp íkos-féle mentőcsapatnak, a Veres Péteréknek, a 43-as csapatnak, a Bear Teamnek, az A17-esnek, a 02-es Bence-féle csapatnak, és a Lustee Teamnek.