Finálé: Kipróbáltuk az oldalkocsis motorversenyzést

Három kerék, két ember, százharminc lóerő: az oldalkocsis versenyeknek fix helyük van a motoros versenysportban – de persze ez egy nagyon speciális terület. A német bajnokság futamai között a Motorrad szerkesztője, Mona Pekarek is kipróbálta a szórakozást.

Teljes tehetetlenség. A jobb lábamon ülök és átkarolok egy háromkerekű rakétát. Szabad akaratomból – legalábbis ezt mondják. Feltűnően sokan kérdezték viszont, hogy tudom-e, mit csinálok. Természetesen nem! Azt kérdezem magamtól, vajon az egyrészes bőrruha elszakadhat-e rajtam. Vagy hogy észrevenné-e bárki is, ha kiesnék az oldalkocsiból. És hogy vajon Lennard mikor hajlandó már végre fékezni. Túlságosan gyorsan és túlságosan sokáig motorozunk kettesben 16 éves pilótámmal, miközben görcsösen markolom a kapaszkodókat.

Lábaim a sütőtepsi-méretű platform pereméhez tapadnak. Összehúzom magam és megadom magam a sorsomnak. Lennard még mindig nem fékez! Brutálisan jobbra tol a tehetetlenségi erő, és reflexből bátortalanul megpróbálok felsőtestemmel bedőlni a kanyarban. Amit kívülről valószínűleg észre sem lehet venni. Sikerült! Legrosszabb félelmeimmel szemben nem borulunk fel, és én sem esem ki az oldalkocsiból – úgy, hogy én valószínűleg az égvilágon semmit nem tettem hozzá a manőver sikeréhez.

Az első kör után Lennard csak nevet: „Nem fékeztem. Amúgy is elég lassan mentünk”. Állítása szerint nem is érezte, hogy ott vagyok. Na szép, ezek szerint egy félős cementeszsák vagyok, a pilótám pedig halálra unja magát. Amit persze szerénysége miatt sosem vallana be. Már előző este eloszlatta a félelmeimet, amelyek – elismerem – felmerültek bennem, amikor megmondták: a pilótád 16 éves, és ezelőtt szólóban indult motorversenyeken.

A teljes cikk a Motorrevü legfrissebb, 2022/05 számában és a Laptapir.hu oldalán is olvasható! A lap megtalálható az újságárusoknál, illetve megrendelhető előfizetéssel! Utóbbival kapcsolatban további információ ezen a linken található.