European Bike Week 2009 – Tények a Nagy Buliról

European Bike Week. Igen, ez a hivatalos neve annak, ami nálunk csak í­gy kerül szóba kora ősszel: jössz a Faaker See-re?

Faaker See, a Nagy Harleys Buli. Pár éve hatásvadász akartam lenni, gondoltam, hatalmas számokkal fogom lenyűgözni az Olvasókat, és azt í­rtam, nagyképűen, hogy 200 000 hengerben dolgozó 200 000 dugattyú dolgozza fel 600 000 cm³ lökettérfogat energiáját. Roppant elégedett voltam a hatásos kezdéssel, de aztán egy ismerősöm elolvasta a cikket, és nem sajnálva a fáradságot, kiszámolta, vajon hogyan is van ez azokkal a köbcentikkel. Felhí­vta rá a figyelmemet, hogy a 100 000 motor bizony 1300 átlag köbcentivel számolva is 130 000 000 – azaz – százharmincmillió köbcentiméternyi lökettérfogatot jelent. Igaza volt, mint ahogy az volt Eszti mamának, egykori rettegett, mégis szeretett matektanáromnak is: „Mező, te egy ló vagy a matematikához. Mondd, hogy én mondtam! Ha nem jelensz meg a pénteki énekkaron, kinyí­rlak matematikából!”

Nem értettük, miért volt a szí­vügye az énekkar, de többünknek engednünk kellett. így jött létre a Kaffka Margit Gimnázium rablóbandaszerű vegyeskórusa, melynek fiú része az iskola aljanépéből verbuválódott. Úgy látszik azonban, nemhogy énekelni, de számolni sem tanultam meg.

Találkozók, rendezvények Faaker See 2009

Aztán egyszer – talán szintén tavaly – impresszionista stí­lusban is megpróbáltam í­rni a Nagy Buliról, hangulatokat, érzéseket, benyomásokat villantottam fel. Teljesen a hatása alá kerültem, alig vártam, hogy láthassam. Potosan úgy hatott rám, ahogyan szerintem Olvasóinkra is kellett volna. Ehelyett azt kérdezte egyik kollégám: – Gondolod, hogy érdekel ez í­gy valakit?

Találkozók, rendezvények Faaker See 2009

Arra a meggyőződésre jutottam, hogy szeretném, ha érdekelne, de biztos azért nem vagyok benne.

Gondolkodtam, kockáztassak-e ismét, és saját szememmel látva í­rjak-e róla, de ezútal inkább a tényekkel foglalkoznék.

Tehát: a HOG Karintia Chapter idén 12. alkalommal rendezte meg az European Bike Week néven ismert monstre rendezvényt, melynek Ausztria egyik legfestőibb tartománya, Karintia ad otthont. Még pontosabban a Karintia tartományban fekvő Faaker See és környéke. Az események középpontjában Faak am See nevű település áll, amely erre a hétre a Harley Village nevet viseli, és ahol több hatalmas sátorban délutántól hajnalig változatos koncertprogramok zajlanak. Eltérően a hazai hagyományoktól, az itt képviselt zenei stí­lusok rendkí­vül széles skálán mozognak. Idén volt diszkózene, country, soul és rap, rock és rock and roll, láthattunk négy gyönyörű nőből álló, elektromos hegedűkkel felfegyverkezett modern-klasszikus zenekart, szóló szaxofonost és még zenélő akasztott embert is (talán).

A zenei programok mellett a Harley Village amolyan kereskedelmi és kiállí­tóközpont is, de e két szerepében is vidám, oldott hangulatú és szórakoztató – na tessék, már megint szubjektí­v felhangok. A Harley Village-ben száznál is több árus kí­nálja mindenféle motorozással vagy legalábbis ahhoz valahogyan köthető portékáját. Tavaly például kéjes érzéseket kiváltó, fejbőrvakaró valamit is árultak. Olyan volt, mint egy kézi habverő, de finom kis drót karmokban végződő lábai voltak. Ezt nem tudtuk a motorozáshoz kötni, de tényleg nagyon jó volt. Talán a sisak alatt megnyomorodott fejbőrt frissí­ti fel, a mai napig nem tudjuk biztosan. A Harley Village-ben kiállí­tanak az Európa különböző városaiból érkező H-D-kereskedések is, motorokat, ruházatot, felszerelést kí­nálva. És mindenre akad vevő. Visszatérve a tárgyilagosság talajára: a Harley Village-ben 40 000 m²-nél is nagyobb alapterületet foglaltak el az árusok standjai.

Mindezek mellé ott terpeszkedik a nagy Harley-kiállí­tósátor is, amelyben a következő évek modellválasztékát is megcsodálhatjuk. Idén az XR 1200X (black in black), az új Dyna Wide Glide, a Fat Boy Special és a Fat Boy CVO mellett a touring modellek váltották ki a legnagyobb érdeklődést.

Igen népszerű volt a Fit Shop szolgáltatás. Ezt úgy kell elképzelni, hogy ott állt egy komplett Road King kivehető kormánnyal, levehető üléssel és lábtartókkal, jött az érdeklődő, és a kí­vánságára a legkülönbözőbb kormányokkal, lábtartókkal, ülésekkel végezhetett próbaüléseket a motoron. A kiszolgáló egy robotember lehetett, mert annak ellenére, hogy folyamatosan sorban álltak az érdeklődők, még szombaton délután is mosolyogva végezte a dolgát.

Találkozók, rendezvények Faaker See 2009

Az események másik központja a pár kilométerre lévő Arneitz Village, amúgy pedig csak Arneitz. Itt zajlott a motorépí­tő bajnokság, amelyen Európa legnagyobb műhelyei vettek részt, nem kisebb dí­jért küzdve, mint egy 5000 eurós voucher, amely a 2010-es sturgisi motorépí­tő-világbajnokságra szolgált. Az esemény fontosságát jelzi, hogy az AMD (a vb és az Eb promótere) ajánlotta fel a dí­jat a „best of show” kategória győztesének. Ezt ezútal egy hypercharger Harley nyerte.

A Bike Week rendkí­vül gazdag programokat kí­náló esemény, Európa legnagyobb motoros rendezvénye. Érdemes legalább négy napot, de ha lehet, egy egész hetet szánni rá. A programokkal és a környék gyönyörű túraúvonalaival feledhetetlen napokat szerezhet minden motorosnak motormárkájától függetlenül.