Én és Rossi: anekdoták és élmények első kézből

Volt szerencsém egész életútját viszonylag közelről figyelemmel kísérni, és a sok részlet bámulatos betekintést adott abba, mi teszi olyan különlegessé minden idők egyik legnagyobb versenyzőjét.

 

Jóval azelőtt, hogy Valentino Rossi elkápráztatta volna a motorosvilágot, engem az édesapja kápráztatott el. Vad, fekete loboncával és hasonló vezetési stílusával kitűnt korának pilótái közül. Eredetileg általános iskolai tanár volt, és minden fiúgyerek rajongott érte, mindenki őt szerette volna tanárának. Az 1980-as Német Nagydíjon a Nürburgringen, amely akkoriban a 350-es világbajnoki címért küzdő Toni Mang és Jon Ekerold heroikus párbaja miatt kötelező esemény volt minden versenyrajongónak, személyesen is megismerhettem.

Valahogy más volt, mint amilyennek képzeltem. Kevésbé olyan, mint egy popsztár, mint Barry Sheene, de lenyűgözött a minden ízéből áradó szokatlan, hagyományoktól eltérő stílusa. Szemei mindig olyannak tűntek, mintha merengene valamin, de ezt bármelyik pillanatban felválthatta a csintalan csillogás.

Aztán ott volt csapattársa, Marco Lucchinelli. A világbajnok-csináló Roberto Gallina legnagyobb teljesítményét ma abban látom, hogy képes volt irányítani két ilyen különcöt egy csapatban. Ahogy aztán Lucchinelli győzelmét ünnepelték, megmutatta ennek a tehetséges csapatnak az életörömét. Egy évtizeddel később a hobbim a munkámmá is vált egyben.

A superbike-világbajnokság futamain összebarátkoztam Marco Lucchinellivel és az összes többi olasz nagyágyúval, és amikor 1990 nyarának két egymást követő hétvégéjén a superbike Európa- és az olasz superbike- bajnokságot Misanóban rendezték meg, a köztük lévő hétre is ott maradtam az Adria partján. Sok pilóta is így tett, és amit ezen a héten Fabrizio Pirovano, Fred Merkel, Giancarlo Falappa és a többi versenyző körében átéltem, egy könyvet is megtöltene. Aztán megérkezett Graziano Rossi, hogy meglátogassa Lucchinellit.

A teljes cikk a Motorrevü legfrissebb, 2021/02 számában és a Laptapir.hu oldalán is olvasható! A lap megtalálható az újságárusoknál, illetve megrendelhető előfizetéssel! Utóbbival kapcsolatban további információ ezen a linken található.

Fotó: ROSSI, Paulovits Imre, archív