Elektromos kisokos az ElektroBikertől 4. rész Motorteljesítmény

A villanymotor és a motorvezérlő elektronika az elektromos motorkerékpárok és robogók fő alkatrészei közé számít, hiszen a jármű menettulajdonságait nagymértékben ezek határozzák meg. A két részegység külön-külön is több cikkre való témát kínál, ezúttal azonban megpróbáljuk együtt kezelni őket, hiszen szoros összefüggés van közöttük.

Az akkumulátorokról a Motorrevü 2021/10-es számában már esett szó, de annyit itt az elején érdemes leszögezni, hogy a kívánt motorteljesítményt és menetdinamikát csak akkor érhetjük el, ha az ahhoz szükséges villamos energiát az energiatároló biztosítani tudja. A motor lehetséges legnagyobb teljesítményét mindig a BMS (Battery Management System, azaz akkumulátor felügyeleti rendszer) által az akkumulátorból kiengedett legnagyobb áram határozza meg. Akkor is, ha esetleg a motor többre is képes lenne. A megfelelő akku tehát a legfontosabb előfeltétele egy jó menettulajdonságokkal rendelkező járgánynak.

A villanymotor egyik legfőbb jellemzője a névleges teljesítmény, amit tartósan le tud adni a tengelyén. Ez direkt hajtású kerékagy motor (HUB motor) esetében maga a kerék tengelye, áttételes megoldásnál pedig a villanymotor tengelyének kihajtása. Utóbbinál némileg szerteágaznak a megadott nyomatékértékek. Nem mindegy például, hogy a 100 Nm hátsó keréken értelmezett nyomaték, vagy a motor tengelyén ébredő.

Egy segédmotoros kerékpárt a jogszabály az L1E járműkategóriába sorolja és maximum 45 km/h-s haladási sebességet engedélyez számára. A kategória definíciója így szól: „Olyan két-, három- vagy négykerekű jármű, amelyet 50 cm3-t meg nem haladó lökettérfogatú belső égésű motor vagy legfeljebb 4 kW teljesítményű egyéb motor hajt, tervezési végsebessége a 45 km/óránál nem nagyobb, és saját tömege legfeljebb 350 kg.”

NÉVLEGES TELJESÍTMÉNY VAGY CSÚCSTELJESÍTMÉNY?

A járműgyártók a kétkerekűeket sokszor már eleve a kategóriájuk által megszabott maximális lehetőséghez szükséges műszaki tartalommal (általában 1500-2000 watt névleges motorteljesítménnyel) vértezik fel, mivel a 45 km/h végsebességhez nem is kell több. Ez viszont azt jelenti, hogy sok járműnél sem hivatalosan, sem pedig tuningtrükkök útján nincs mód a motorteljesítmény növelésére a hardver kialakításából adódóan.

Támogatott tartalom

A teljes cikk a Motorrevü legfrissebb, 2021/12 számában és a Laptapir.hu oldalán is olvasható! A lap megtalálható az újságárusoknál, illetve megrendelhető előfizetéssel! Utóbbival kapcsolatban további információ ezen a linken található.

Fotó: elektrobiker.hu