Ducati Streetfighter S – A tiszta tan

Nomen est omen: a Ducati streetfightere egy minden kompromisszumtól mentes sportgép azoknak, akik szeretik a határokat feszegetni, egy lecsupaszí­tott szupersportmotor valamivel civilizáltabb ergonómiával.

Jobb félni, mint megijedni, ezért csak lassan húzom a gázt és engedem fel a kuplungot. Nem feltétlenül szeretném ugyanis hátraszaltóval kezdeni azt a napot, amikor egy 155 lóerős rakétával kitombolhatom magam a versenypályán. A Streetfighter S a jól ismert V2-es vehemenciával lő ki a rövid bokszutcában és csak finoman emelgeti első kerekét néhány centivel az aszfalt fölé. Megy ez, épségben elérem az első kanyart.

Motorok Ducati Streetfighter (S) 2009

Az összegyűlt Ducati-csapat valószí­nűleg nem lenne túlságosan boldog, ha mindössze néhány megtett méter után az orruk előtt törném ripityára büszkeségüket. Na jó, erre azért nem volt igazán nagy esély, de egy kis adrenalin biztosan nem árt. Hiszen a bonyolult kanyarokkal teletűzdelt dél-spanyolországi Ascari versenypályáján mindig résen kell lenni. A pálya alattomosságai miatt éppúgy, mint a nem éppen könnyen vezethető Streetfighter S-nek köszönhetően. Bizonyos alapsebesség, meleg abroncsok és megfelelő időzí­tés hiányában a legjobb fékezési és bedöntési pont keresése közben ez a Ducati is hajlamos az önállóskodásra, különösen a kanyar bejáratánál kell szorosan fogni a gyeplőt.

Sejthető, hogy a Streetfighter gyorsaságra született, nincs rajta az égvilágon semmi, ami megfelelne egy kis könnyed, hangulatos guruláshoz. A naked bike éppúgy igénybe veszi pilótáját, mint a Ducati szupersportgépe. Mindenesetre rögtön tudod, mivel van dolgod. A Ducatinak mindig a tiszta dolgok váltak be, még akkor is – vagy éppen ezért –, ha ez inkább az elitnek felel meg, mint a nagy tömegnek. Azok a modelljeik, amelyek eltávolodtak a márka sportos filozófiájától, általában kudarcot vallottak. Ilyen volt például a Streetfighter elődje, az S4R is, amely szintén nem bizonyult nagy dobásnak. Mindig valahogy különállónak, valahogy következetlennek tűnt.

Motorok Ducati Streetfighter (S) 2009
A streeghtfighter agresszí­ven lapul az aszfaltra, az S változat Öhlins rugókkal, kovácsolt Marchesini kerekekkel és némi karbonnal csábí­t

De mostantól minden másképp lesz. A Monster-sorozat a legújabb átalakí­tások után a jövőben a kétszelepes változatokra korlátozódik. Az olaszok e fölé pozicionálják az új négyszelepes, ví­zhűtéses naked bike-ot. És itt valóban nincsenek kompromisszumok. A Streetfighter egyszerűen egy lecsupaszí­tott szupersportmotor, a szó eredeti értelmében. Mindehhez engedjenek meg egy kis kitérőt: a Streetfighter fogalmát eredetileg Angliában használták. A keményvonalas sebességrajongók ott már a nyolcvanas években vad motorokat épí­tettek a balesetet szenvedett szupersportgépekből – az átalakí­tás abból állt, hogy az összetört műanyag idomokat kidobták, és egy magasabbra helyezett csőkormány gondoskodott a jobb kezelhetőségről és kényelmesebb üléspozí­ciókról. Megszületett a Streetfighter.

A Ducati modellje egyértelműen különbözik ennek a műfajnak a legtöbb jelenlegi képviselőjétől. Sem a KTM Super Duke-ja, sem a Triumph Speed Triple-je nem kötelezte el magát ennyire egyértelműen a sport mellett, inkább a mindennapokra is alkalmas irányba mentek el. Az olyan monstrumokról, mint a B-King vagy a BMW K 1300 R ebben az összefüggésben akár emlí­tést se tegyünk.

Motorok Ducati Streetfighter (S) 2009
Versenypályán a Ducati Streetfighter annál jobban működik, minél jobban húzzuk a gázt

így a Streetfighter már kezdettől fogva nem törődik olyan apróságokkal, mint az utas vagy a kényelem. Alacsonyan elhelyezett lámpájával mélyen rálapul az aszfaltra, rövid szupersportos hátsó felét a magasba emeli. Azért, hogy mindez optikailag jobban nézzen ki, mint a négyszelepes Monsternél, a designerek egy kicsit rendbe tették a motor körüli cső- és kábelrengeteget, és új fedeleket alkottak.

Az eredeti Streetfighter-gondolatnak felel meg az is, hogy nem nyúltak az erőforráshoz. Nincsenek finomabb bütyökprofilok, nincs szélesebben fokozott váltó, nincsenek szűkí­tett csatornák, mint ahogy az a hasonló területen tevékenykedő japán alkotóknál szokás. Nem, a Duc sportos erőforrását nem herélték ki. A teljesí­tményt meghatározó alkatrészeket, tehát a hengerfejet, a hengereket és a dugattyúkat az 1098-tól kölcsönözték. A motorblokk a könnyebb főtengellyel együtt a jelenlegi 1198-ból származik, amelyen még több kilogrammot spóroltak. Az 1098-cal szembeni 5 lóerős teljesí­tménykülönbség csak és kizárólag a rövidebb szí­vóutakkal rendelkező airboxnak köszönhető.

Motorok Ducati Streetfighter (S) 2009
A kis display gazdag információáradattal szolgál, az S változat esetében többek közt a DTC kipörgésgátló beállí­tásairól is

A gyakorlatban a számok mutatta különbség elenyésző. Tényleg teljesen mindegy, hogy egy naked bike 155 vagy 160 lóerős. Egy ilyennél mindig és minden helyzetben több nyomaték áll rendelkezésre, mint amennyire bármikor is szükség lehet. Logikus, hogy a Streetfighter menetdinamikailag ugyanabba az osztályba tartozik, mint a sportgép. Ráadásul a szárazon 170 kilogrammnál is kisebb tömege ebben a szegmensben példa nélkül áll.

A Ducati teljes ereje csaknem 7 centiméter vastag rozsdamentes acélcsövekből lövell ki az oldalt elhelyezett dupla hangtompí­tókon át, a motor a gázkar legkisebb mozdulatára bármely fordulatszám-tartományban úgy tol, hogy a pilóta a rövid hátsó idomhoz préselődik. Ez a hang, ez a jellegzetes feeling egyetlen másik kéthengeresnél sem jön í­gy át.

Motorok Ducati Streetfighter (S) 2009
Az elegáns kialakí­tású, egykarú lengővilla 3,5 centiméterrel hosszabb, í­gy nagyobb tömeg kerül az első kerékre

Az, hogy a bevezetőben emlí­tett egykerekezés az első gázadásnál annyira visszafogottra sikerült, a hosszú áttételnek is köszönhető, mivel a váltó fokozása és a végáttétel pontosan megfelel a szupersportgép értékeinek. A kisebb végsebesség miatt jóval rövidebb áttételt is lehetett volna alkalmazni, úgy a benyomás még robbanékonyabb lenne. Azért, hogy az első kerék a talajon maradjon, a mérnökök nagyobb tömeget koncentráltak az első kerék körül, meghosszabbí­tották a lengővillát, ugyanakkor rövidebb lett a tank. Ez jobban a motor elejére orientált tartást ad, ráadásul a szokatlanul lefelé hajlí­tott csőkormány is nagyon előre került, a felső villahí­dra. A versenypályán ugyanakkor tökéletes ez az ergonómia. A valamivel laposabb villaszöggel együtt az előre koncentrált tömeg stabilitásról gondoskodik. Ebben a tekintetben a Ducnak biztosan nincsen problémája, ez már az első találkozás alkalmával kiderül a versenypályán. A kiváló manőverezőképességet a geometriában végrehajtott kisebb változtatások sem befolyásolják különösebben.

Sejthető ugyanakkor, hogy a pucér Ducati a szupersportgéphez hasonlóan az országúon nem fogja elkényeztetni pilótáját. Feszes rugózású hátsó része, lágy eleje bizonyí­tja, hogy ez a Duc sem tér el a márka jellemző hangolásától. Ezt mindenki ismeri, épp eleget vitáztunk már róla. Ennek ellenére a szkeptikusoknak is el kell ismerniük, hogy a Ducati a versenypályán annál jobban működik, minél hevesebben húzzuk a gázt.

A Streetfighter nem utolsósorban emiatt a szokatlan hangolás miatt igen érzékeny a futóműbeállí­tásra. Ha néhány klikkel elszúrjuk, valamivel kisebb az előfeszí­tés, akkor már néhány kör után gyöngyözik a homlokunk. De legalább az Öhlins rugózó elemek csavarjai minden módosí­tásra közvetlenül reagálnak.

Motorok Ducati Streetfighter (S) 2009
A streeghtfighter agresszí­ven lapul az aszfaltra, az S változat Öhlins rugókkal, kovácsolt Marchesini kerekekkel és némi karbonnal csábí­t

Az S változat felára – Showa helyett Öhlins, műanyag helyett szénszálas elemek, öntött helyett kovácsolt kerekek – nem kevés, 4000 euró. A befektetés csak azoknak éri meg, akik a versenypályán használják a motort. Az utcán ezekre a dolgokra aligha van szükség. Ennek ellenére kár, hogy az S változat nyolc fokozatban állí­tható kipörgésgátlójával az alapgépet utólag sem lehet felszerelni. A biztonság szempontjából ennek az utcán is lenne értelme. Ezenkí­vül csak az S változatnak van adatrögzí­tője, amely a legfontosabb paramétereket egy memóriakártyán tárolja, és lehetőséget ad az edzés utáni elemzésre.

Összegzés:

Ennek ellenére az alap Streetfighter 5 000 000 Ft-os árával sem éppen olcsó mulatság. Például azért sem, mert ugyanazokkal az agresszí­ven harapó Brembo fékekkel szerelték fel, hatalmas, 330-as tárcsákkal és a nemes monoblokk féknyergekkel, mint az 1,2 millióval többé kerülő S változatot. A Streetfighter valóban az őszinte egyenességet testesí­ti meg. Vége a kompromisszumoknak.

Előnyök:

  • Hihetetlen erő
  • Stabil futómű
  • Nagyon kis tömeg
  • Gazdag felszereltség

Hátrányok:

  • Meglehetősen hosszú áttétel
  • A rugózás hangolása nem kiegyensúlyozott
  • A fék túlságosan agresszí­ven reagál

[poll_111]