Drivingcamp – Egy pálya mind felett

Európa egyik legszebb és legkorszerűbb vezetéstechnikai pályáját adták át 2012-ben Zsámbékon, ahol idén egy nagyon szí­nes, az alapkurzustól a kétnapos tréningig í­velő motoros program indult el.

A drivingcamp kialakí­tásában nemzetközi szakembergárda segédkezett – húsz év tapasztalat és a legmodernebb technológiák felhasználásával készült. Nem véletlenszerűen egymásra dobált akadályokból áll, hanem úgynevezett modulokból, szabadon kombinálható egységekből tevődik össze. Ennek a két focipályányi sí­k aszfalt is a része, ahol a motoros tréningek kötelező kellékeit, a kikerülendő bójákat fel lehet állí­tani, ám ezenfelül olyan extrák is vannak, mint a ví­zzel feltölthető aquaplaning-medence, a csúszós műgyantasáv, kanyarral kombinált lejtő, egy hatalmas körpálya és kőkemény off road gyakorlóegység.

 

galéria Drivingcamp vezetéstechnikai tréning

 

 

Ráadásul mindezt egy úgynevezett országúmodul veszi körbe, egy olyan váltakozó í­vű, szintkülönbségeket is felvonultató szakasz – lényegében egy komplett versenypálya, ahol remekül gyakorolhatók a nagy sebességű manőverek. A drivingcamp összes tréningjére ajánlott saját motorral érkezni – ennek egyszerű oka, hogy a legjobb azon a motoron megszerezni a rutint, amivel aztán a forgalomban is részt veszünk. Ráadásul ezzel két legyet is üthetünk egy csapásra, biztonságos körülmények között ismerhetjük ki járművünk képességeit, tapasztalhatjuk meg fékrendszerének, futóművének – és saját tudásunk határait.

 

galéria Drivingcamp vezetéstechnikai tréning

A pálya modulokból áll, amelyek szabadon kombinálhatóak

 

A máshol megszokott, egymásra épülő szintek helyett itt a különböző tréningek az oktatás időtartamában térnek el egymástól, illetve abban, hogy mi minden fér bele az adott időkeretbe. A kí­nálat alján a Kompakt tréning található, ami mindössze négy óra ráfordí­tást kí­ván, elsősorban az alapokra fókuszál – egyensúlyi gyakorlatokból, lassú manőverezésből, szlalomból, kanyarvételi technikákból, illetve szűk helyen bemutatott feladatokból áll a tananyag. Ennél egy fokkal alaposabb a Standard program, ami már hat órán keresztül tart – a kompakthoz képest sokkal nagyobb figyelmet fordí­tanak az esetleges vészhelyzetek kezelésére. Ennek már részei a pallón és bukkanón bemutatott gyakorlatok, külön figyelmet szentelnek a nagy forgalomban szükséges technikáknak és a szűk és széles úon váltott í­vű kanyarodásnak. Ezeken felül itt már foglalkoznak a fékezési technikákkal és a vészfékezéssel – ami továbbra is az egyik legfontosabb életmentő gyakorlat az elkerülés mellett.

 

galéria Drivingcamp vezetéstechnikai tréning

 

 

 

Az Intenzí­v képzés nyolcórás, vagyis egész napos programot kí­nál. Az eddig tárgyaltakon felül a hirtelen felbukkanó akadályokkal, í­vmódosí­tással, egyre nagyobb sebességű kikerüléssel fejleszthetik tudásukat a motorosok, illetve begyakorolhatják a hirtelen megcsúszó motor feletti uralom visszaszerzését. Ez utóbbi egyébként az a gyakorlat, amit más tréningeken szinte lehetetlen megtanulni, hiszen egyedül a drivingcamp rendelkezik motoros rántópaddal. Ez egy aszfaltba épí­tett rendszer, ami kanyarodás közben megdobja a motorkerékpár hátulját érzésre pontosan olyan, mint amikor hirtelen megszűnik a tapadás, ám itt nagyon biztonságosan gyakorolhatjuk egyre nagyobb sebességgel.

 

galéria Drivingcamp vezetéstechnikai tréning

 

 

 

A drivingcamp motoros képzésének a csúcsát a Profi tréning jelenti, ez már két egymást követő napot vesz igénybe, és elsősorban azoknak ajánlják, akik a lehető legjobban kihasználnák saját és a motorjuk fizikai lehetőségeit. Az előbbieknél sokkal mélyebben foglalkoznak az adott feladatokkal, a pályákat a legváltozatosabb módon kombinálják, illetve itt már megjelenik az úgynevezett időstressz alatti vezetés, vagyis a kirakott bóják között egyre nagyobb tempóra késztetik a motorosokat – és utána az ebből fakadó hibák számát redukálhatjuk. Ezeken felül készülnek egy új programmal is, ami a Speciális tréning névre hallgat: bár hatórás, sok elemet átemelnek az Intenzí­v szintről, többek között a rántópados gyakorlatot is. Erre a tavasszal induló képzésre december végéig lehet jelentkezni.

 

galéria Drivingcamp vezetéstechnikai tréning