Derbi Senda Xtreme – Megjártuk

Végére ért tí­zezer kilométeres tartóstesztünk a kis spanyol ötvenessel. Soha nem hagyott cserben, mindig tökéletesen működött. Nem jártuk meg, hogy ezt a tí­pust választottuk


Elérkezett a pillanat, hogy visszaadjuk a Derbi Senda Xtreme tartósteszt gépet. Vonakodva és fájó szí­vvel tettük. Ez alatt a nem egészen egy év alatt nagyon a szí­vünkhöz nőtt, elismerésre tett szert azok a kollégák között, akiknek egy motor nem ezer köbcentinél kezdődik. A teszttáv alatt sokat ingázott a szerkesztőség és Gyál közt Sebeszta Péter Grafikus kezében, megjárta a Budapest-Győr úvonalat több í­zben, járt motorostalálkozón és a városi forgalmon is nap mint nap keresztül küzdötte magát – nem is beszélve a teszttáv legelején végrehajtott 24 órás versenyről, és tél közepén a Yeti Race-ről, valamint az oda-visza utazásról a mí­nusz fokokban. Az összes emlí­tett helyzetben kitűnőre vizsgázott, minden akadályt jól vett és hiba nélkül teljesí­tett.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a Derbi Senda Xtreme egy nagyon sokoldalú és megbí­zható jármű. Nagy hidegben, 10 C fok alatt is rögtön indult a szivatóval, ennél melegebb időben pedig – szivató nélkül – kivétel nélkül első rúgásra. Felépí­tése és designja révén mindig tiszteletet parancsolt maga körül, mindenki megcsodálta, nem tudták eltalálni hány köbcentis lehet. A teszttáv végén még egy „kisbusznyi” rendőr is megállí­totta és érdeklődve vette szemügyre a motort. Szí­ne miatt nagyon sokan azt hitték, hogy a Derbi egy KTM Supermoto – ami meg kell hagyni, elég hí­zelgő egy 50-es számára. Mikor egy autó mögé ért vele az ember, még az autósok is kihúzódtak előle; őket is megtévesztette a motor. Futóműve is kitűnő minősí­tést érdemelne; remekül elbí­rt bármilyen kanyarral, sportosan hajtva is csak falta a szerpentineket, ám városban mégis kényelmes maradt a rossz minőségű utakon. A teszttáv végére sem mentek tönkre a teleszkópszimmeringek, pedig ez nem lett volna meglepetés a magyar úviszonyok mellett.


Az a legjobb a Sendában, hogy teljes értékű motor, mivel olyan megbí­zhatóan teljesí­t, hogy nem úgy kell rá tekinteni, mint egy 50-esre, hanem, mint egy motorra. Akár 200 km-es túrákat is egyvégtében meg lehet vele tenni, mindössze saját tűrőképességünk szab határt a motorozásnak, ugyanis huzamosabb utazás alatt könnyen megfájdul a pilóta hátsója a keskeny és kemény nyeregben – elvégre is kérem ez egy vérbeli supermoto! Városban 9 lóerős teljesí­tménye bőven elegendő, még előzgetésre is ad lehetőséget, fékei pedig módfelett hatásosak. Az első fék ereje bőven elég stoppiezásra. A teszttáv 10000 kilómétere alatt mindössze a hátsó fékbetétet kellett kicserélni, mert az vasig kopott 9400 km alatt. Ez viszont egyértelműen annak betudható, hogy egyik felhasználó Simsonát megszokva a hátsó féknek sokkal nagyobb szerepet juttatott. A városi közlekedést emlí­tve azt tapasztaltuk, hogy az egyébként nagyon finoman járó váltó első és második fokozata közt elég hosszú a váltókar úja a többi sebességhez viszonyí­tva, és ha az ember nem figyel oda, könnyen üreset vált kettes helyett. Gyorsabb, városon kí­vüli haladás mellett a dolog nem olyan feltűnő – inkább csak dugókban szembesül vele az ember.

 A motor tehát gond nélkül teljesí­tette a teszttávot, mindössze két apróság történt vele: a teszt elején kiégett a kilóméteróra háttérvilágí­tása és a teszt háromnegyedénél leesett és elveszett az oldaltámasz.

A szétszerelésre 10 086 megtett kilométer után került sor, és hatalmas volt a meglepetés! Külsőre egy év és ennyi kilométer után mindössze a kipufogó korrodálódott – de az elég csúnyán a nagy hő és környezeti behatások miatt –, a lámpamaszk tartó gumikon megjelent néhány repedés, és a lánc, valamint a lánckerekek szorultak pont mostanra cserére. Már csak egy utánállí­tási lehetőség maradt a láncfeszí­tőn, és a lánckerék is már igen cápafogas volt.


Egy tank benzin általában 200-240 kilóméterre volt elég, viszont a pillangókon lévő matrica a tank mellett kifakult a napsugárzás hatására, és a tankolásnál rácsöpögő benzint sem bí­rta, elszí­neződött tőle kissé. Erre a gyár is rájött, és már új tí­pusú matricát használ. Külsőre ennyi hibát lehetett csak fölfedezni. A kipufogón kí­vül ezek olyan apróságok, melyeket csak nagyon közelről lehet felfedezni és nincs sok jelentősségük, kivéve persze a láncot. Kí­váncsian szereltük hát szét a blokkot; vajon ott milyen a helyzet.

Sajnos nem kaptunk gyári kopástabellát, í­gy az alkatrészeket csak új cserealkatrészekkel tudtuk összemérni. A gyár 10 000 kilóméternél gyűrűcserét í­r elő, de a dugattyú és a gyűrűket teljesen új állapotban és beépí­tési méreten találtuk!  A dugattyú átmérője a csapszeggel merőlegesen 39,76mm, a csapszegnél 39,81mm, a szoknyánál lent 39,82 és a dugattyúgyűrűk alatt 39.74mm volt. Ez teljesen azonos volt a kontrollra vett új dugattyú méreteivel. A felső dugattyúgyűrű rése a hengerben 0,22mm, mí­g az alsóé 0,35mm volt. Ez hihetetlen, kétszer megmértük, a 0,22 és a 0,35 a gyári, vadonatúj beépí­tési érték!  A hengerben még látszottak a gyári hónolásnyomok, ez is kitűnő állapotról tanúskodott, átmérője 39,85 mm volt. Az égéstérben ismét hasonló olajkoksz lerakódást leltünk, mint a 24 órás verseny után, ami arról tanúskodik, hogy a teszt utolsó kilómétereit magas fordulaton, nyélgázon tette meg a motor. Az 5000 kilométer utáni kontrollnál teljesen tiszta volt az égéstér, mivel ekkor kí­méletes, városi üzemmódban lett használva a motor.

A kuplunglamellák szemmel láthatóan nagyon jó állapotban voltak, ezek 1,50 mm-es vastagsága is megegyezik a beépí­tési mérettel. A kuplungrugók szabadhossza 31,30 – 31,50-ig terjedt, a kuplungbetét vastagsága pedig 3,93-3,99 – ig. Mindössze a kuplungagy alumí­nium karimáján látszottak kopásnyomok. A váltófogaskerekek, és váltóhenger kulisszái teljesen rendben voltak, a váltóvillákon még látszott a megmunkálás nyoma.

Az első féktárcsa vastagsága 3,43mm, a fékbetétek maradék vastagsága pedig 2,26- 2,68 mm volt, tehát még messze nem szorulnak cserére. A hátsó féktárcsát 3.55mm vastagnak találtuk, a hátsó fékbetétek pedig teljesen újak, mindössze 500 km-t futottak voltak; a régi hátsó fékbetétek előtte a vasig koptak.

A motorban tehát minden tökéletes képet mutatott, meg sem kottyant a Sendának a 10 000, hosszú kilométer – ezt azért senki sem hitte volna.

A Heidenau Wings gumik a 24 órás verseny után lettek felszerelve és körülbelül 8500 km futás után a hátsón még mindig 5 mm, az elsőn 4,5 – 4,6mm maradékprofilt mértünk. Az új guminak 6 és 5 mm a profilmélysége! Jó szí­vvel tudjuk ajánlani ezt a gumit mindenkinek, mert nemcsak jól tapad, de ahogy bebizonyosodott, nagyon tartós is.

A Derbi Senda Xtreme tehát dicséretesre vizsgázott. Bizonyságot tett rendkí­vül sokoldalú felhasználhatóságáról, megbí­zhatóságáról. Gond nélkül futott, belopta magát a szerkesztőség szí­vébe. Meglepetést okozott a szétszerelése is, mert arra azért nem számí­tottunk, hogy ilyen strapaí­ró lesz a motor. Az egyik legjobb és legmegbí­zhatóbb 50cm3 –es motort volt szerencsénk tartóstesztelni. Hiányozni fog!

Műhelytapasztalatok

Fehér Miklós, a Cellcolor Bt. szervizvezetője a…

… motor meglepően jó mechanikai állapotához

Nem lep meg, hogy ilyen jól bí­rta a gép a teszttávot, mert ismert nálunk már több tí­zezer kilométert meghaladt példány. Egyvalami viszont engem is meglepett: a könyv azt í­rja, cseréljük a tí­zezres szervizen dugattyúgyűrűt, és itt erre semmi szükség sincs.

… kipufogó korróziójához

Ez más példányoknál is előfordult. Sajnos nem túl jó a fényezése, utána szoktuk festeni

… a lánc és lánckerekek kopásához

Sajnos gyárilag elég gyenge láncot szerelnek fel. Én szoktam ismerősöknek javasolni, hogy dobják le egyből a láncot, és tegyenek fel helyette valami jó minőségű japán láncot, mert akkor a lánckerekek is tovább élnek

Más műhelytapasztalatokról

 

Igen megbí­zható tí­pus a Senda. Se kenési, se villamos hibákat nem észleltünk eddig. Néhány példánynál a ví­zpumpa tengelyénél kezdett szivárogni a ví­z. Itt csak fel kell a tengely felületkezelését polí­rozni, és megszűnik a folyás. Leginkább szakszerűtlen kezelésből vagy szerelésből erednek a gondok. Például már több esetben éltem meg, hogy panaszkodtak a csökkent teljesí­tmény miatt, és valójában az ülés alatt tárolt rongy vagy elsősegély készlet került a légszűrő légbeömlőjébe.