Custom sarok: Rozsdaboglya by ERMI

A csendes kisvárosban élő fura motorépí­tő egy nap különös motorra bukkan a világhálón. Amikor megszerzi, még nem tudja, hogy rendkí­vüli események láncolatát indí­tja el. Az ócska vashalom furcsa álmok, hallucinációk során születik újjá. Arra, ami lesz belőle, senki nincs felkészülve. És feltűnik a félelmetes törpe…

Három évvel ezelőtt
Eső veri az ablaktáblákat. A faágak horgas ujjakként karmolják az üveget, amely úgy csikorog, mint az e cikkel megkí­nzott Motorrevü-olvasók fogsora. Az í“riás Törpe kattint az egérrel ‒ üzenet elküldve.
Az erdő mélyén felpattan két hatalmas, sárga fénnyel világí­tó kerek szem. Hátborzongató huhogás tölti be a levegőt. Az éjjeli bagoly* beleveti magát az erdő sötétjébe.

A Földgolyó túloldalán, Pesthidegkúon egy családi házban pontban éjfélkor felébred ERMI, a Motorépí­tő. Zajt hall az ablak felől. A kert a telihold fényében fürdik, a fák árnyai mind mozdulatlanságba dermedő gnómok rajzolódnak a földre. A közeli ágon hatalmas bagoly ül, felborzolja tollait, elejti a csőrében tartott colos villáskulcsot, és belerepül a Holdba. ERMI háta mögött a monitor sercegni kezd és villódzva életre kel. Pedig be sincs dugva. A képernyőn üzenet jelenik meg: Önnek üzenete érkezett. Feladó: Az í“riás Törpe.
ERMI megtántorodik. Nem először kap levelet tőle. Maga elé képzeli Az í“riás Törpét. A felismeréstől földbe gyökeredzik a lába! í“riás Törpe… De hiszen az pont egy normál alkatot jelent!
Figyelmen kí­vül hagyva a konyhai mikróból suttogó hangot, megnyitja az üzenetet. Amúgy sem érti, mit mond a Hang, mert visszafelé beszél. A link egy honlapra és egy eladó motorra mutat. A konyhából újra hallatszik az idegenszerű, monoton gajdolás: gem ddev, gem ddev. ERMI végre megérti: Vedd meg, vedd meg.

A Vörös Szoba titka
A Vörös szoba közepén fekete szófa, rajta ERMI, a Motorépí­tő fekszik. A fél szemén fekete kötést viselő Doktor a szoba félhomályába húzódva ül, ERMI hipnózisban beszél. Rég eltemetett titkok, elfojtott emlékek…
‒ Rozsdaboglya ‒ mondja ERMI. A doktor jegyzetelni kezd.

Megtudjuk, hogy ERMI szereti a Harley-Davidsonokat, különösen a történelmi tí­pusokat, mint a Panhead, vagy a Shovel, de mint mondja, a Panheadek elég drágák. ERMI gyakran bolyong a neten, aukciós honlapokat látogat, keresgéli a felbukkanó kincseket, de talmi az, mi szemnek látható, ő nem csillogó vasak után kutat. Hát ez a motor sem éppen az. Hogy a négy fő elem ‒ Tűz, Ví­z, Föld, Levegő ‒ közül melyiknek esett áldozatul, azt ERMI hipnózisban sem árulja el, mi úgy sejtjük, hogy leginkább mindegyiknek. A Motorépí­tő elmondja, A hang a konyhában a mikróból parancsára vette a motort. Igaz, nem Panhead, nem is Shovel, hanem EVO. És van egy aprócska hibája. Még mielőtt az elemek lecsaptak volna rá, a motort valaki már átépí­tette, és ez a vonal nem tetszik ERMINEK. Egyáltalán nem.

A Fekete Barlang titka lakói
ERMI, a Motorépí­tő egy fekete barlangban áll, amely tulajdonképpen egy műhely. A sarkokban borzalmasan megcsonkí­tott motorok, a falakon vaskampókon alkatrészek lógnak. A kazánban tombol a tűz. A falból kilép egy bohóc fekete szakállal, fekete keretes szemüveggel és egy scramblracer-trackert rajzol a levegőbe vörös krétával. ERMI tiltakozva felordí­t, a bohóc eltűnik a rajzzal együtt. A Motorépí­tő álmot lát… az ajtón bemotorozik egy kopasz, aranyfogú rendőr egy 1948-as panhead blokkos Police Harley-n. Merev, fekete váz, ezüstszürke fényezés, fekete felnik, magasra meredő lengőnyereg. És akkor ERMI már tudja… ilyesmit fog épí­teni a vásárolt EVO blokkos Harley-ből.

Hirtelen dörömbölés hallatszik a kazánból, az üvegablakon a lángok között Szakály Miki, a Repülőtervező, ERMI sorstársának arca tűnik fel. ERMI kinyitja a kazánt, Szakály Miki kilép, kicsit füstöl, hóna alatt motoralkatrészek, és pont egy olyan szélesen í­velt sárvédő, amilyet ERMI az imént látott a Police Harley-n. De a szí­ne, az az égett fém szí­n… ERMI kikapja a kezéből, a külvilág megszűnik, csak a lángok pusztí­totta fém létezik. ERMI barátjára néz, szemében a kazán tüze ragyog ‒ megvan az új terv. A forma marad az eredeti terv szerint, tehát a merev vázat imitáló softail váz, a lapos épí­tés, az í­velt, méretes sárvédők, a lapos, széles kormány és a felmeredő tányér nyereg. De a matt ezüst-szürke fényezés már lángol ERMI képzeletében.

Tűz, jöjj velem ‒ Rozsdaboglya születése
Újra a Fekete Barlangban vagyunk. ERMI éppen Killer Bobbal egyeztet a motorépí­tés következő lépéseiről. Killer Bob arca egyszer csak megváltozik, és már mint Esztergályos Jozsó néz ERMI-re.
Elkezdődik a munka a Fekete Barlangban. A cél Rozsdaboglya megépí­tése. Vázáról ERMI eltávolí­t minden oda nem illő dolgot, ő gyári trehányságnak hí­vja ezeket. Igyekszik optikailag a lehető legjobban megközelí­teni a korabeli Panheadek merev vázát, a motort elöl-hátul kb. 40 mm-rel leülteti. A 16 colos, feketére festett felnikbe fekete Shovel agyakat fűz fekete küllőkkel, a kormány helyére évtizeddel korábban szerzett széles-lapos kormányt helyez, a bal markolatra történelmi Lucas-szerű kapcsoló kerül. A két félből álló tank egy régi Shovelé, a tányérnyereg teljesen rugózatlan, a kipufogót ERMI maga gyártja le. A légszűrőházat Esztergályos Jozsó készí­ti, vizuálisan szándékosan kilóg a motor általános szí­nvilágából. De milyen is ez az általános szí­nvilág?


Emlékezzünk csak az előző jelenet záróképére a Fekete Barlangban, ERMI arca hogyan változott meg, meglátva a tűz emésztette sárvédőket. Ez a cél, hogy az egész motor úgy nézzen ki, mint amit a tűz pusztí­tott, majd rozsda rágott. De nem is olyan egyszerű í­gy felgyorsí­tani az időt. ERMI ott áll, a megoldhatatlan kérdéssel, nincs kihez fordulnia, sehol az í“riás Törpe, sehol egy bagoly, a konyhai mikró reménytelenül néma, démonoknak, szellemeknek nyomuk sincs, amikor kellenének.


ERMI kí­sérletezni kezd, olajjal kezeli, majd meggyújtja a felületeket, de elégedetlen az eredménnyel. Benzinnel hasonló a helyzet, a disznópörzsölő sem hozza a várt eredményt. Végül előkerül egy szekrényből Tuskó Lady, akinek egy félkarú tűzoltóőrnagy a szeretője. Tanácsuk végre hozza a kí­vánt hatást. ERMI nekünk is elárulja a titkot, amelyet nem adhatunk tovább, legalábbis ezt sugallja, ahogy a vaskampókra pillant. Egy feladat még hátra van. Bármilyen fura is, de ezt a kinézetet ERMI konzerválni akarja, bármilyen ellentmondásosnak hangzik is konzerválni egy hihetetlenül lepusztult állapotot. Hogy nehogy valami csoda folytán megszépüljön Rozsdaboglya ‒ a Tűzmotor ‒, a Motorépí­tő kétkomponensű matt lakkal kezeli a felületeket.


Optikailag összeállt tehát Rozsdaboglya, de hátra van még a motorblokk. ERMI szerint egy 1450-cm3-es EVO blokk meglehetősen unalmas darab, í­gy hát belepiszkál kissé. Több közbülső állomás után a végleges állapot ez lesz: 107 köbinches blokk és dugók, 110-es Screamin’ Eagle hengerfej, 11:1-es sűrí­tés, nagy emelésű, 640-es S&S vezérműtengelyek és S&S D karburátor, ahol a D jelentése: dragsterekbe való, szí­vótorok-átmérő 60 mm! Ehhez egy spéci levegőszűrő, és tuninggyújtás társul, az eredmény kb. 130 Lóerő és a démonok tudják, mekkora nyomaték. A normál EVO forgattyúsházhoz persze ekkora hengerek esetén hozzá kell nyúlni. Killer Bob/Esztergályos Jozsó ehhez egy célszerszámot mar, melyre a házat fel lehet fogatni, a munkát egy 1957-es TOS marógépen végzik el. Hogy ez az ipartörténeti vonatkozáson felül miért fontos, arról fogalmunk sincs, de ERMI nyomatékosan kéri, hogy emlí­tsük meg és közben Killer Bob/Esztergályos Jozsóra, majd a kampókra pillant. Tehát, 1957-es TOS…


Kimarják a forgattyúsházat a nagy átmérőjű hengerek illesztéséhez, de a vezérműtengelyek környékén is kell marni, mert a nagy emelés miatt azok sem tudnának elfordulni.
Végezetül előre kap még egy hatdugattyús nyergek szorí­tásában élő 340-es féktárcsát, LED-es zárófényeket és indexeket, és ezzel meg is vannak.

Skizofrénia
Rozsdaboglya egy skizofrén motor. Kettős személyisége több ponton is kiütközik. Úgy néz ki, mintha tűz, ví­z, és hurrikán pusztí­totta, majd földcsuszamlás áldozata lett volna, belül azonban high-tech tuningcuccok lapulnak, hogy kárhozatba vigyék, a démonok közé ragadják, aki gyanúlanul ráül. Normális gázkezelés mellett hangja is, viselkedése is elmegy, tökéletesen kezelhető, már-már barátságos. Igaz, gyanúsan rotyog, mint egy rajtban várakozó dragbike, és hirtelen gázra elszabadul a pokol, felordí­t, potyog a vakolat, hátulja keresztbe áll.

A bagoly rémülten felrebben, a Törpe í“riás, a szakállas, szemüveges bohóc, Killer Bob, Tuskó Lady és a Félkarú tűzoltó füleire tapasztja kezét. Hogy a konyhában a visszafelé beszélő mikró mond-e valamit, azt nem hallani. Elnyomja a tuningblokk démoni ordí­tása.