Bemutató: Triumph Tiger 900 Rally/Pro

700 és 1100 cm3 közötti hengerűrtartalmú túraendurók egész sora vetélkedik a vásárlók kegyeiért a középső géposztályban. Egyik legújabb képviselőjük a Tiger 900, amely alap, valamint GT és Rally kivitelben kerül piacra.

Az immár rendesen elkeresztelt Rally (korábban XCX és XCA) 21 colos első kerékkel és szinte teljesen állítható kivitelű Showa futóművel gördül ki a gyárból. 24 cm-es első és 23 cm-es hátsó rugóútja terepalkalmasságát nyomatékosítja. A Pro változathoz váltóautomatikát és különleges terep menetprogramot is ad a Triumph. Szintén jár hozzá a 7 colos TFT-képernyővel párosított connectivity funkció (zene, telefon, navi). Mind a Rally, mind a Rally Pro haladását kanyar-ABS felügyeli.

Korábban XR-nek, XRX-nek és XRT-nek hívták őket, most Tiger 900, GT és GT Pro néven, 19 colos első kerékkel kerülnek forgalomba az utcai nagymacskák. Futóművüket a Marzocchi cég szállítja. Az alapkivitelnél csak a hátsó rugó-előfeszítés, a GT-n viszont szinte minden állítható. A GT Pro ráadásul elektromosan szabályozható központi rugóstaggal büszkélkedhet. A GT és a GT Pro szintén megkapta a kanyar-ABS-t, a lassítás feladatát mindhárom modellváltozaton Brembo fékek látják el.

Míg egyes gyártók előszeretettel szorítkoznak a lényegre (Yamaha), addig mások az „a nagyobb jobb” elvét követik új típusaik fejlesztésekor. Utóbbiak közé sorolandó a BMW, a Honda és most már a Triumph is, mivel 19 colos első kerékkel készíti az új Tiger 900 utcai (alapkivitel, GT/Pro) és 21 colossal annak terepre szánt változatait (Rally/Pro). Nagyobb? Igen, a korábbi 799-ről 888 cm3-re nőtt a soros háromhengeres motor hengerűrtartalma.

A teljesítménye ugyanakkor nem gyarapodott, Euro5-ös kivitelben továbbra is 95 lóerőt mozgósít, ami lehetővé teszi az A2-es jogosítványhoz passzoló, 48 lovasra visszafojtott modellváltozatok (a GT-ből és a Rallyból lesz ilyen) párhuzamos forgalmazását. Új hangolásának köszönhetően nagyobb nyomatékot ad le a háromhengeres az alsó és a középső fordulatszám-tartományban.

Triumph Tiger 900 Rally
Csak a Rally és a GT változatokhoz jár a 7 col átmérőjű TFT-kijelző, a sima Tigerhez nem
Végre a rendeltetésének megfelelő csavarozott farnyúlványt kapott a Tiger

A maximális érték 87 Nm az eddigi 79 Nm helyett, a névleges teljesítmény pedig az eddiginél 750 fordulattal hamarabb épül fel. Majd meglátjuk, mi érhető tetten a gyakorlatban az említett változásokból. Egyelőre csak álló helyzetben volt alkalmunk megcsodálni az új Tigereket. Csupa érdekes és vonzó részletet fedeztünk fel rajtuk. Az egyik ilyen a korábbinál könnyebb, teljesen új acél csőváz, amihez végre csavarkötéssel kapcsolódik az alumínium farnyúlvány. A motor 2 cm-rel lejjebb és 4 cm-rel előrébb helyezése előnyösen befolyásolja a menettulajdonságokat terepen. Állítása szerint öt kilót faragott le a Triumph a Tigris tömegéből a 800 XCAhoz képest.

Ezek szerint 232 kilót kell mutatnia alatta a mérlegünknek, ha majd ráállítjuk. Az 1-3-2-gyújtássorrenddel a karakternek és a fílingnek akartak kedvezni az angolok. Így most olyan a triple hangja kis fordulaton, mintha nem három-, hanem kéthengeres lenne. Már alig várjuk, hogy szerkesztőségünk garázsát is betöltse a dorombolása, és az ellen sem lenne kifogásunk, ha tanúi lehetnénk, amint kiereszti a karmait.

A Pro csúcsváltozatokat ülésfűtéssel és abroncsnyomás- ellenőrző funkcióval is ellátták
Akár hat választható menetprogram, connectivity funkció, markolatfűtés és kivilágított kapcsolók a GT-ken és a Rallykon