Bemutató: Italjet Dragster

Bár már a 90-es években megjelent első Italjet Dragster is extravagáns megjelenésével hódított, a 2018-ban bemutatott második kiadás mellett mégis kispolgárinak hat. A Motorrad szerzője, Alan Cathcart már kipróbálhatta a szemkápráztató új modellt.

A folyton ötletelő Leopoldo Tartarini (1932–2015) az 1950-es években a Ducati gyári pilótája volt, és 1957/58-ban Giorgio Monettivel 13 hónap alatt körbemotorozta a világot egy Ducati 175-tel, járt három kontinensen és 42 országban. 1959-ben megalapította az Italjet céget, és annak csődjéig, 2003-ig vezette azt. Története alatt az Italjet több mint 150 különböző robogó- és motorkerékpár- modellt dobott piacra, legtöbbjüket maga a Mester tervezte, és gyakran innovatív ötletekkel és fantáziadús dizájnnal büszkélkedhettek.

Az olaszországi Emilia-Romagna régióból származó típusok a New York-i Modern Művészeti Múzeumba (MoMA) és a Guggenheim Múzeumba is eljutottak. A 90-es évek robogóőrületében az Italjet többek között olyan modellekkel hódított a piacon, mint a Velocifero, a Formula és az itt tárgyalt Dragster.

1995-től 2003-ig nagyjából 70 000 példányt adtak el az extravagáns és nem különösebben praktikus, viszont jó drá- ga Dragsterből, amely már akkoriban is függőcsapszeges elsőkerék-felfüggesztéssel és nyíltan közszemlére tett térhálós csővázzal készült. Tartarini legidősebb fia, Massimo (57) 2005- ben visszavásárolta az Italjet márkát, és a márkanév alatt saját dizájnnal exkluzív, minőségi elektromos kerékpárokat gyártott. Valódi célja az volt, hogy újra életre keltse az Italjet ikonját, a Dragstert.

Úgy tűnt, ezt el is éri, amikor a 2018-as EICMA-n bemutatták az új Dragstert, ami kellő visszhangra is talált. A gyártás 2020- ra előirányzott megkezdését azonban a koronavírus meghiúsította, először 2021 márciusára tolták, de csak év végén kezdődhetett el.

A teljes cikk a Motorrevü legfrissebb, 2022/04 számában és a Laptapir.hu oldalán is olvasható! A lap megtalálható az újságárusoknál, illetve megrendelhető előfizetéssel! Utóbbival kapcsolatban további információ ezen a linken található.