Bárcsak a tanulmányok lennének a szériakész motorok!

A Husqvarna három motorral érkezett az EICMA-ra, ebből kettő tanulmány, egy pedig egy nagyköbcentis utcai motor. Bár fordí­tva lenne!

Amióta a KTM-hez tartozik a Husky, eltűntek az utcai motorok a cég kí­nálatából – ez nem véletlen, hiszen a Nuda, Terra és a Strada BMW alapokra épült, és a bajorok támogatása nélkül nem is folytatódhatott volna a gyártás. A KTM pedig ezt nem engedhette meg magának.

 

Bemutatók és kiállí­tások EICMA 2014 újdonságai

 

Jövőre viszont a Husqvarna visszatér a közutakra, mégpedig a most bemutatott 701 Supermotóval. A műszaki alapok ebben az esetben is a KTM-től származnak, az erőforrás nem más, mint az 690-es LC4-es blokk, a futómű pedig a WP-től érkezik. Ettől függetlenül azonban többről van szó egy átcí­mkézett KTM-nél. A motor tömege mindössze 145 kiló, a motorerőt és a nyomatékot APTC csúszókuplung segí­t megregulázni visszaváltásoknál, a fékeket ABS felügyeli és a ride-by-wire gázkarhoz üzemmódkapcsoló csatlakozik. Mindez a motor 67 lóerejével együtt nagyon jól hangzik.

 

Bemutatók és kiállí­tások EICMA 2014 újdonságai

 

 

A showt viszont ellopták a Husqvarna 401 Vitpilen  és a 401 Svartpilen tanulmányok. Mindkettő alapját a KTM 390 Duke adja, de ezt felismerni igen nehéz: a lengővillán és a vázon kí­vül szinte alig találni elemet, ami ismerős lenne.

 

Bemutatók és kiállí­tások EICMA 2014 újdonságai

 

 

A Svartpilen neve fekete nyilat jelent, és követi a Moab és a Baja tanulmányok által elkezdett vonalat, miközben rendkí­vül í­zlésesen jelentí­ti meg a Husqvarna aranykorát – azt, amikor a márka neve összefort az autós-motoros ikon és filmszinész Steve McQueennel.

 

Bemutatók és kiállí­tások EICMA 2014 újdonságai

 

A Vitpilen (jelentése: fehér nyí­l) modernebb formái sem a semmiből érkeztek, a koncepció az 1953-as Husqvarna Silverpilen emléke előtt tiszteleg. Mí­g a Svartpilen egy scrambler, addig a Vitpilen café raceres vonalakkal rendelkezik – valószí­nűleg a menetteljesí­tményeire sem lehet panasz, hiszen 43 lóerejére mindössze 135 kg önsúly esik.

 

Bemutatók és kiállí­tások EICMA 2014 újdonságai

 

Mindkettő motor a modern és retró í­zléses házasí­tásáról szól, a klasszikus vonalak mellett remekül megfér a modern technika, mint például a ví­zhűtéses blokk és a LED-es fényszórók.

 

Bemutatók és kiállí­tások EICMA 2014 újdonságai

 

Ha ilyen lesz a cég jövője, nagyon várjuk a további utcai modelleket!