Aki újra feltalálta a sportmotort

Amikor a Honda 1992-ben bemutatta a FireBlade-et, fejére állt a motorosvilág, hiszen alkotója, Tadao Baba újradefiniálta általa a korszerű sportmotor fogalmát. Minden idők egyik legbefolyásosabb motorkerékpár-konstruktőrének igaz története.

Forradalmi és zseniális, őrült és excentrikus, makacs és fanatikus. Környezete – barátok, munkatársak és vetélytársak – számára Tadao Baba ellentmondásos személyiség. Egyetértés uralkodik azonban akkor, ha munkásságát kell megí­télni. Egy olyan korszakban, amikor a sportmotorok egyre gyorsabbak lettek, ugyanakkor alig lehetett uralni őket, Tadao Baba vázlata a Honda Fireblade-ről olyan volt, mintha egy másik világból érkezett volna. Egyrészt a kis termetű japán mindenféle hagyománnyal szakí­tott, ugyanakkor szinte általános érvényű mintát alkotott a jövőbeli szupersportmotorok számára. Nem árt megemlí­tenünk, hogy Tadao Baba sosem tanult mérnöknek. „Az volt az álmom, hogy tesztelhessem a Honda motorjait. A valóságban azonban a saitamai gyárban a marógép mellett dolgoztam.” 1962-ben, érettségivel a zsebében Baba elszegődött a Hondához, de a továbbtanulás nem szerepelt az akkoriban 18 éves Super Cup 50 pilóta tervei között. Az első három év monoton munkával telt. A fiatal gyári munkás napirendjében a CB 72-höz és a CB 77-hez, a Honda akkori tömegjárműveihez készülő hengerfejek és forgattyúsházak kapták a legfontosabb szerepet. De 1965-ben egy csapásra megváltozott a világ Tadao Baba körül: „Az álmom egyszer csak valóra vált. Tesztpilótaként dolgozhattam a kutatási és fejlesztési részlegen.” Az üstökösszerű felemelkedés háttere: Baba indult a japán 125-ös bajnokságban, és különösen gyakorlott pilótának számí­tott, aki 1970-ben ráadásul a bajnoki cí­met is elnyerte.

20 éve a pályán: Tadao Baba (68)

a Honda Fireblade atyja


Mindenesetre a Honda vezetője, Szojcsiro Honda is felfigyelt a lelkes versenyzőre a cégnél, ami egy életre szóló, bizalmas barátság kezdetét jelentette. A Honda tesztpilótájaként Baba elsősorban a manőverezési készségért és a stabilitásért, valamint a karburátor hangolásáért volt felelős. De autodidaktaként gyorsan tanult, és nemcsak a mérési eredményeket szállí­totta, hanem rögtön a megfelelő megoldásokkal is előállt. Néhány év alatt Baba a Honda tesztközpontjának helyettes projektvezetőjévé lépett elő, és 1972-től már az utcai és terepmotorok fejlesztéséért felelt a hamamacui gyárban.

De igazán 15 évvel később jött el Tadao Baba ideje, amikor a felelős vezető, Jojcsi Oguma a szintén a céghez tartozó versenyrészleghez, a HRC-hez távozott. A bemutató projekt egy csapásra egyedül Baba kezébe került. „Naná, hogy baromi ideges voltam. Végül is ez volt az első önálló projektem. De bí­ztam is magamban. Imádok sportgépekkel motorozni. És semmi sem jobb annál, mint hogy menet közben tökéletesen uralod a gépet. Ezzel az ideálom is megvolt: az én motoromnak tökéletesen kézben tarthatónak kellett lennie, ugyanakkor az is elsődleges volt, hogy könnyen lehessen vele motorozni.”

Tadao Baba nagy stábra számí­thatott, hiszen akár negyven fiatal mérnök és dizájner is dolgozott körülötte különböző szakterületekről. Baba számos ötletet merí­tett tőlük, és igyekezett azokat harmonikus koncepcióvá alakí­tani. Szigorú irányelvből nem volt sok, még a lökettérfogat kérdése sem dőlt el – az első prototí­pusokban 750-es erőforrások működtek. A motorkerékpár tömegét illetően viszont Baba nem tűrt kompromisszumot. A projekt vezetőjeként 190 kilogrammot követelt munkatársaitól és e téren hajthatatlan volt – ami miatt végül „Buddha Babának” kezdték nevezni. „Visszatekintve el kell ismernem, hogy meglehetősen konokul és dühösen reagáltam.” Nem volt ez másképp a villánál sem. A sportmotoroknál a 80-as években jöttek divatba a korszerű fordí­tott villák. Baba viszont ellenük érvelt, a teleszkópvillák kisebb tömege jobban tetszett neki. Végül az ős-Fireblade hagyományos villát kapott, viszont egy fordí­tott villa markáns formáját idézte.

Tadao Baba a rajongói között. búcsúzóul a

Honda 2004-ben egy európai turnét

szervezett a legendás motorkonstruktőrnek


1989 nyarán Suzukában próbára készen áll az első prototí­pus. A tesztpilóták előtt Baba magabiztosan azt mondta: „Uraim, ma egy olyan motort próbálhatnak ki, amely új mércét fog felállí­tani a szupersport történetében!” Vajon tényleg olyan biztos volt benne? Baba egyszerű válasza ma: „Az eredmények megfeleltek a várakozásoknak…” Mí­g a tesztpilótákat gyakorlatilag sorra katapultálta a prototí­pus hatalmas teljesí­tménye, Baba meg volt győződve arról, hogy a Fireblade koncepciója működni fog.

Egyáltalán: Baba nem az a tipikus mérnök, aki kezeslábasban, felí­rótáblával a kezében szorgoskodik a boxutcában. Sokkal gyakrabban lehetett találkozni vele kint a pályán, a tesztpilótákkal párbajozva, amelyek viszont számára gyakran a kavicságyban végződnek. „Hallottam arról, milyen hí­rem volt mint állandóan bukó pilóta – mosolyog Baba ma –, a csapatomból egyesek azt állí­tják, hogy a Fireblade minden modelljével elestem már legalább egyszer. Én viszont azt hiszem, ez csak néggyel vagy öttel történt meg…”

Pontosan húsz évvel ezelőtt mutatták be Baba első Fireblade-jét, az SC28 elnevezésű modellt – egy máig élő motorkerékpár-dinasztia első tagját. Baba egészen nyugdí­jazásáig, 2004-ig felelős maradt a Fireblade-projektért. A 2002-es modell, a 954 cm3-es SC50 az utolsó generáció, amelyet még személyesen ő tervezett: „Amikor átadtam a projektet Kiojcsi Josiinek, az volt az érzésem, mintha a fiam költözne el otthonról.” A Honda egy apró, ám jelentős módosí­tással tisztelgett Baba előtt a modell nevében: a FireBlade-ből a Tadao Baba utáni korszakban Fireblade lett, kis b-vel.

És vajon mit csinál a jó erőben lévő 68 éves nyugdí­jas manapság? „Kis cikkeket í­rok egy japán motoros újságnak, és golfozok. De a golfozás nehéz, a motorozás pedig egyszerű, í­gy gyakrabban motorozom 954-es Fireblade-emmel – amely egyébként a legjobban megközelí­ti számomra az ideális sportmotort.”


De szárnyra kelt egy olyan hí­resztelés, amelyet sürgősen tisztáznunk kell. Arról van szó, hogy Tadao Baba a nyugdí­jazása után titokban beosont a gyártócsarnokba, hogy üzeneteket küldjön a jövőbeli Fireblade-pilótáknak. „Ez igaz – meséli Baba-san – az idomok belső oldalára olyan üzeneteket í­rtam, mint „jó utat” és „jó motorozást”…

A benzines hordón cigarettázva – Dave Hancock (56) ma a Honda Europe fejlesztési vezetője, az első Fireblade óta ismeri Tadao Babát
Micsoda borús nap: 1989-ben Japánba repültem a Honda FireBlade első prototí­pusának tesztelésére. Az ég ólomszürke volt, és azt hiszem, egész Suzukában nem lehetett egy száraz foltot találni. Csak gyorsan be a boxba. Ott ült egy kis ember egy benzines hordón, és a legnagyobb lelki nyugalommal cigarettázott. így találkoztam először Tadao Babával.

Elképesztő volt együtt dolgozni vele. Számomra Baba igazi filozófus, aki igazán törődött motorkerékpárjaival, időről időre megsimogatta őket, beszélt hozzájuk. Ha mi, fejlesztők egy új ötlettel vagy javaslattal álltunk elő az új Fireblade-modellt illetően, akkor gyakran gorombán és ingerülten reagált. A következő találkozáskor aztán azt láttuk, hogy megvalósí­totta az ötletünket – persze csak ha ésszerűnek tartotta azt. Tényleg rendí­thetetlen volt, és valahogyan pontosan tudta, mikor van igaza. Sosem láttam számí­tógép mellett ülni, állandóan kis cetlikre jegyzetelgetett. Még a kiértékeléseket is kézzel í­rogatta.

A Hondánál Baba már-már az udvari bolondok szabadságát élvezte. Amikor elindultunk a Fireblade-del a Man-szigeti versenyen, megjelent, és előhúzott egy láncot a bőröndjéből, amit igazából a suzukai nyolcórásra szántunk. Baba rövid úon „kölcsönvette”, és a TT után visszavitte Japánba.

Európai utazgatásaink során állandóan meg kellett állnunk miatta, cigarettaszünetet tartani. Ebben sem ismert kompromisszumot. Szerintem mára az összes európai autópálya-pihenőt ismeri. De mindenekelőtt egy hihetetlen pozití­v embernek ismertem meg, aki akkor sem veszí­tette el jókedvét, ha éppen nem jöttek össze a dolgok. Egyszer vett magának egy igen drága bőröndöt, amit aztán a reptéren összetörtek. Egyszerűen átment rajta a csomagszállí­tó autó. A teljes ruhatára tönkrement, Baba pedig alig tudta abbahagyni a röhögést.

Mi, tesztpilóták állandóan olyan üzeneteket találtunk a motoron tőle, mint „biztonságos utat” stb. Pedig ő volt az, aki állandóan elesett – pedig tényleg jó pilóta! Egyszer Doningtonban a TT-bajnok Ron Haslamtól kölcsönkért egy Fireblade-et. Fél óra múlva a kavicságyban landolt. Ron meg sem tudott szólalni…”