A veszteség: TIMMELSJOCH MOTORMÚZEUM

A Top Mountain Motorcycle Museum több volt, mint lenyűgöző motorkerékpár-gyűjtemény. Ritkaságok, hétköznapi modellek és megható történetek segítségével mutatta be a motorkerékpárok lényegét és jelentőségüket kulturális örökségként. A január 18-ra virradó éjszaka a múzeum és a gyűjtemény tűz martalékává vált.

Odavesztek: történelmi és egyedülálló versenygépek tucatjai semmisültek meg a tűzben

Először a szagot lehetett érezni. Azonnal beleívódott az ember orrába. Ez a szag kitöltötte a teret, és minden látogatót elkísért: olaj, benzin és a történelem. Régi, időnként antik technika kipárolgásának szaga érződött, na meg azé, mintha nem is lett volna olyan rég, hogy a Top Mountain Motorcycle Museumban látható egyik-másik modell még a Timmelsjochon furikázott. „Igen, igen“, mondja Attila Scheiber, élénk piIlantása pedig úgy hat, mintha azt mondaná: „Te mit gondolsz? Hogy mind csak itt álldogáltak némán, és csendben porosodtak?“ Nem ezt tették. „Igyekeztünk a motorok nagy részét gyakran megmozgatni, kivinni az útra és életben tartani“, meséli, aztán elfordítja a fejét, és elcsendesedik, mert azt, ami azon az éjszakán történt, úgysem tudja szavakkal kifejezni.

A múzeum létrehozóinak egyike: Attila Scheiber

Az, ami január 18-án kora hajnalban történt, egy igazi katasztrófa kezdete volt, amelyet hamarosan már nem lehetett megállítani. Az épületből gomolygó füst láttán riasztott tűzoltók már csak azt tudták megállapítani, amikor megérkeztek a 2000 méter magasban lévő múzeumhoz, hogy már egy köztes tető is ég, és a lángok onnan olyan gyorsan terjednek, hogy mindössze néhány perc múlva az ablakokból és a tetőn keresztül csaptak fel több méter magasra.

Odavesztek: Jawa, Norton, AJS, NSU, Moto Guzzi, Irbit, Parilla

És bár több mint százan vettek részt az oltási munkákban, nem tudták megakadályozni, hogy a nagyrészt fából készült múzeum mindössze néhány óra alatt leégjen, benne majdnem az összes motorral, amelyet Attila és ikertestvére, Alban Scheiber éveken keresztül összegyűjtött.

Odaveszett: nagyon ritka, királytengelyes Ducati 1974-ből

A teljes cikk a Motorrevü legfrissebb, 2021/05 számában és a Laptapir.hu oldalán is olvasható! A lap megtalálható az újságárusoknál, illetve megrendelhető előfizetéssel! Utóbbival kapcsolatban további információ ezen a linken található.