Összehasonlí­tó teszt: Kawasaki Z 125 és Ninja 125

Sokáig elhanyagolta a Kawasaki a 125 köbcentis kategóriát. Nyilvánvaló mulasztását jókora késéssel pótolandó, bemutatta a Z 125-öt és a Ninja 125-öt. Nehéz döntés előtt állnak a fiatalok: naked bike vagy sportmodell? Vajon melyik lesz náluk a befutó?

Idestova tí­z éve, hogy a Yamaha megörvendeztette fiatal vásárlóit az YZF-R 125-tel. Igen kedvező fogadtatásra talált, és még ma is annak örvend a kis hengerűrtartalmú négyütemű motorral hajtott, felnőttes külsejű sportmotor. Idővel a vetélytársak is elkezdtek hasonló jellegű modelleket gyártani, egyedül a Kawasakinak nem volt megfelelő terméke.

Egészen a múlt év végéig, akkor dobta ugyanis piacra két újdonságát, a Ninja 125-öt és a Z 125-öt. A „the toughest choice”, vagyis a legnehezebb döntés szlogennel reklámozza őket. Kí­váncsiak voltunk, valóban olyan nehéz-e a feladat, mint ahogy azt állí­tja. A spanyolországi Malagában megrendezett bemutató keretében ismerkedtünk össze a jövevényekkel.

A papí­rforma szerint nem sok különbség van a Ninja és a Z között. Motorjuk, vázuk, teleszkópvillájuk, rugóstagjuk, végáttételük mind azonos. Amiben eltérnek, az a Ninja 3 centiméterrel alacsonyabb ülése és 0,7 fokkal laposabb szögben álló teleszkópvillája, ami a naked bike enyhén megemelt farára (1,5 mm-rel rövidebb a himba) és vastagabb üléspárnájára vezethető vissza.

A teljes cikk a Motorrevü legfrissebb, 2019/03 számában olvasható! A lap megtalálható az újságárusoknál, illetve megrendelhető előfizetéssel! Utóbbival kapcsolatban további információ ezen a linken található.