Összehasonlí­tó teszt: Ducati Multistrada 1200 Enduro Pro és Multistrada 1260 Enduro

Úgy tartja a mondás, hogy a sport a társadalom tükre. Lehet, hogy a túraendurók is azok. Az biztos, hogy az irántuk tanúsí­tott élénk kereslet hűen leképezi a jelenleg uralkodó outdoor trendet. Talán nem meglepő, hogy a Ducati legutóbb épp a Multistradák legvagányabb képviselőjét, az endurót újí­totta meg.

Elég valószí­nűtlen, hogy egy milánói látogatás alkalmával pattant ki a tervezők fejéből a terep Multistrada gondolata. De nem is teljesen kizárt, ugyanis több túraenduró nyüzsög az olasz városban, mint egész Afrikában. Főleg a nagydarab „sivatagi” változatok igen népszerűek arrafelé – küllős kerekekkel, óriási benzintankkal, hosszú rugóutakkal és alumí­nium védőelemekkel. Ugyanakkor nem csak az Alpoktól délre élik virágkorukat az ilyenek: a túraszegmens ászának számí­tó BMW GS például 44 százalékban Adventure kivitelben készül.

Még szép, hogy Bolognában is teljes harci dí­szre törekedtek a dizájnerek. 2016-ra készültek el a maguk két kerékre adaptált sivatagi kalandorával, a Multistrada 1200 Enduróval. Drótküllős felnik, harmincliteres üzemanyagtartály, elöl-hátul 3 cm-rel megnövelt rugóú és sérülésektől védő alumí­nium a fontos helyeken – szemmel láthatóan minden kihí­vásra felkészí­tették az új jövevényt, távolról sem üres hatásvadászat a vértezete. Műszaki alapját a Multistrada S szolgáltatja, csak éppen teljesen más az alkatrészek harminc százaléka.

A teljes cikk a Motorrevü legfrissebb, 2019/05 számában olvasható! A lap megtalálható az újságárusoknál, illetve megrendelhető előfizetéssel! Utóbbival kapcsolatban további információ ezen a linken található.