Tartósteszt vége: BMW G 310 R

A G 310 R az első, Indiában gyártott BMW. Egyúttal a kék-fehér márka legkisebb és legolcsóbb motorkerékpárja. Épp elég érv egy 50 000 kilométeres tartóssági teszt mellett. Túl van rajta, igaz, nem volt eseménytelen időszak.

Kis motor nagy túrán: a jerezi MotoGP-futamra is ellátogatott a G 310 R – 2300 kilométert tekert le gond nélkül

Ugyan, mivel is kezdjük a BMW G 310 R tartósági tesztjének összegzését? Netán azzal, hogy nagy kárörömöt éreztek az ellenlábasai, mert már a „ví­zre engedésekor” hiba csúszott a gépezetbe? Konkrétan arról van szó, hogy 2016. októberben közel hat hónapra le kellett állni a gyártásával egy hibás motoralkatrész miatt.

Vagy egy jelképes hátba veregetéssel? Amiatt, hogy pusztán 27 hónapra volt szüksége az indiai bajornak ahhoz, hogy letekerje az ötvenezer kilométeres távot? Ez hajszálpontosan ugyanannyi, mint amennyit a vele egy időben tartóssági tesztelt Honda Fireblade vett igénybe képességei minden kétséget kizáró bizonyí­tásához.

Már csak azzal is a figyelem középpontjába került a G 310 R, hogy messze a legkisebb hengerűrtartalmú volt a nálunk hosszas nyúzópróbán tartózkodó motorkerékpárok közül. De voltak hiányosságai is. Például a rángató kuplung, a nyúlós első és a nehezen járó hátsó fék. Utóbbit egyébként kompletten kis is kellett cserélni.

Összesen hétféle gumit próbáltunk ki, valamennyi közül a Dunlop GPR 300 vált be a legjobban. Amellett, hogy kristálytiszta visszajelzést ad, egyúttal könnyen elfordí­thatóvá teszi az első kereket, és nagyfokú kormányzási pontosságot szavatol. A visszapillantó tükrök szárai elég rövidek, de lehet helyettük hosszabb utángyártottat kapni.

Magura fékhenger Mivel se az új fékbetétek, se az új féktárcsa nem hozott javulást, próbaképp radiális Magura HC1 fékhengerrel (103 850 Ft) helyettesí­tettük a gyárit.

A teljes cikk a Motorrevü legfrissebb, 2020/04 számában olvasható! A lap megtalálható az újságárusoknál, illetve megrendelhető előfizetéssel! Utóbbival kapcsolatban további információ ezen a linken található.