Yamaha MOTOROiD

Ez lenne a MOTOBOT projekt folytatása vagy ez valami egészen más?

A Yamaha levédette a MOTOROiD nevet, melyet a következő területeken kí­ván használni: motorkerékpárok, robogók, mopedok, három-kerekű motorkerékpárok, három-kerekű robogók, három-kerekű mopedok, elektromos motorkerékpárok, önmagát egyensúlyozó motorok, motorkerékpár menetstabilizációs rendszerek, stb, stb…

A hosszú listából egyértelműen az egyensúlyozós és a stabilizációs rész tűnik a legizgalmasabbnak, valószí­nűleg itt lesz a titok nyitja. Az pedig, hogy ennyi verziójú motor és robogóról regélnek, mutatja, hogy nem a MOTOBOT projekt lett átkeresztelve, ez valóban egy új ú kezdete.

És ha már emlí­tettük a MOTOBOT-ot, nos annak a történetnek is folytatódnia kell hamarosan. A Yamaha 2015-ben mutatta be robotját, mely motorok vezetésére lett tervezve. Anno még Rossival is összeeresztették volna, de mit is í­gért pontosan akkor a Yamaha? Egész pontosan azt, hogy a robot kettő éven belül 200 km/h feletti tempóban fogja róni a köröket a versenypályákon. A kettő év letelt és ezt a Yamaha is pontosan tudja. Ha lehet hinni a pletykáknak akkor október 25-én a Tokyo Motor Shown érkezik is a továbbfejlesztett MOTOBOT.

Szerencsére itt nem csak egy öncélú robot parádéról van szó, a fejlesztések mögött egy újfajta kipörgésgátló megalkotása áll, mely elsősorban segí­teni akar a motorosoknak és nem kiváltani őket.