Tokyo Motor Show: Yamaha MOTOROiD koncepció

Létezik, mozog, egyensúlyoz, gondolkodik, cselekszik…

Korábbi í­rásunk beigazolódott, a Yamaha megmutatta MOTOROiD névre hallgató koncepcióját. A MOTOROiD különlegessége a mesterséges intelligencia (AI) használatában rejlik. Jelenlegi formájában, ahogy az a videón is látszik, képes felismerni tulajdonosát, kicsomagolni és üzembe helyezni magát és követni a gazdi kézmozdulatait, parancsait.

Jó kiskutya módjára odagurul és megáll az ember előtt, mindezt úgy, hogy közben az első és hátsó kerék mozgatásával egyensúlyoz. Érdekes látvány, ahogy a hátsó kerék, a motor törzsével együtt forog. Ugyancsak a törzsének elforgatását használja a kitámasztóról való felállás során.

A Yamaha méret (H: 2060 mm, SZ: 600 mm, M: 1090 mm) és súly (213 kg) adatokat is adott meg a “motor” kapcsán, mely igazán különleges dolog egy koncepció esetében. A mozgatást a hátsó kerék agyába szerelt motor végzi, az áramellátásról Lithium-ion akkumulátorok gondoskodnak.

A geléria átpörgetése során látható, hogy milyen egy munkaközi darab, annak minden sajátosságával. Feltüntetett meghúzási nyomatékok, kicsit viseltes elemek, ez ilyen.